Οδηγοί που κοιμούνται μια ή δυο ώρες λιγότερο από τις 7 ώρες που συνιστώνται, σχεδόν διπλασιάζουν τον κίνδυνο να εμπλακούν σε τροχαίο δυστύχημα, σύμφωνα με νέα έρευνα του AAA Foundation for Traffic Safety.

Το AAA Foundation for Traffic Safety προειδοποιεί ότι οδηγοί που κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες μπορεί ενδεχομένως να έχουν μοιραίες συνέπειες.

Ο Dr. David Yang, δήλωσε ότι δεν μπορεί κάποιος να έχει έλλειψη ύπνου και παρόλα αυτά να μπορεί να οδηγεί με ασφάλεια. Η νέα έρευνα δείχνει ότι ένας οδηγός που έχει κοιμηθεί λιγότερο από 5 ώρες έχει κίνδυνο για δυστύχημα συγκρίσιμο με αυτόν της οδήγησης υπό μέθη.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι οι οδηγοί με έλλειψη 2-3 ωρών ύπνου σε 24ωρη περίοδο, έχουν υπερτετραπλάσιο κίνδυνο τρακαρίσματος σε σύγκριση με όσους κοιμούνται 7 ώρες.

Σε 24ωρη περίοδο, ο κίνδυνος τρακαρίσματος σε οδηγούς με ελλιπή ύπνο αυξανόταν σταθερά σε σύγκριση με οδηγούς που κοιμόνταν 7 τουλάχιστον ώρες.

6-7 ώρες ύπνου: 1,3 φορές υψηλότερος κίνδυνος τρακαρίσματος
5-6 ώρες ύπνου: 1.9 φορές υψηλότερος κίνδυνος τρακαρίσματος
4-5 ώρες ύπνου: 4,3 φορές υψηλότερος κίνδυνος τρακαρίσματος
Λιγότερο από 4 ώρες ύπνου. 11,5 φορές υψηλότερος κίνδυνος ατυχήματος

Ο Jake Nelson, δήλωσε ότι η αποτυχία να διατηρεί κάποιος υγιές πρόγραμμα ύπνου θα μπορούσε να σημαίνει ότι θέτει τον εαυτό του και τους άλλους σε κίνδυνο στους δρόμους.

Η έκθεση βασίστηκε στην ανάλυση δείγματος 7.234 οδηγών που ενεπλάκησαν σε 4.571 τροχαία δυστυχήματα.

 

Πηγές:
AAA Foundation for Traffic Safety.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα