Στην εφηβεία, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αλλάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του University of Eastern Finland και του Kuopio University Hospital.

Παρατηρήθηκε λέπτυνση του φλοιού σε νέους που έπιναν πολύ αλκοόλ στην εφηβεία. Η έρευνα χρησιμοποίησε μαγνητική τομογραφία για τη δομή του εγκεφάλου σε νέους και υγιείς ενήλικες που έπιναν πολύ αλκοόλ στην εφηβεία και σε ομάδα ελέγχου με ταιριαστή ηλικία, που έπινε ελαφρά. Οι νέοι έλαβαν μέρος σε 3 έρευνες σε διάστημα 10 ετών, το 2005, το 2010 και το 2015. Η ηλικία τους στην έναρξη της έρευνας ήταν 13 έως 18 ετών.

Οι συμμετέχοντες ήταν ακαδημαϊκά πετυχημένοι και η εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας δεν διέφερε μεταξύ των δυο ομάδων.

Αν και οι συμμετέχοντες που έπιναν πολύ είχαν κάνει τακτική χρήση αλκοόλ για 10 χρόνια- περίπου 6-9 μονάδες μια φορά την εβδομάδα- κανένας από  αυτούς δεν είχε διαγνωστεί με διαταραχή χρήσης αλκοόλ.

Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου αποκάλυψε στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων. Στους συμμετέχοντες που έπιναν πολύ, ο όγκος της φαιάς ουσίας μειώθηκε  στον πρόσθιο φλοιό του προσαγωγίου διμερώς, όπως και στη δεξιά νήσο.

Η ωρίμανση του εγκεφάλου συνεχίζεται στην εφηβεία και ιδιαίτερα οι μετωπιαίες περιοχές και ο φλοιός του προσαγωγίου αναπτύσσονται μέχρι τα 20. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μεγάλη χρήση αλκοόλ μπορεί ενδεχομένως να διαταράξει τη διαδικασία ωρίμασης, δήλωσε η ερευνήτρια Noora Heikkinen.

Ο φλοιός του προσαγωγίου παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των παρορμήσεων και ογκομετρικές αλλαγές στην περιοχή μπορεί ενδεχομένως να παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη διαταραχής χρήσης ουσιών αργότερα. Δομικές αλλαγές στη νήσο του εγκεφάλου μπορεί ενδεχομένως να αντιπροσωπεύουν μειωμένη ευαισθησία στην επίδραση του αλκοόλ και με αυτό τον τρόπο να συμβάλλουν στην εμφάνιση διαταραχής χρήσης ουσιών.

Ο ακριβής μηχανισμός πίσω από αυτές τις δομικές αλλαγές δεν είναι γνωστός. Ωστόσο έχει υποδειχτεί ότι ορισμένες αλλαγές όσον αφορά ογκομετρικές μετρήσεις μπορεί να είναι αναστρέψιμες αν μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση αλκοόλ.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Addiction.

 

Πηγές:
Addiction.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα