Ανακοινώθηκε την Παρασκευή και επίσημα, σε συνέντευξη τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, η σύσταση Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με ρευματικά νοσήματα «ΡΕΥΜΑΖΗΝ». Η Ομοσπονδία, σύμφωνα και με τα λεγόμενα των ομιλητών, που έχει μέχρι στιγμής 2.000 μέλη, φιλοδοξεί να καλύψει μία ανάγκη για τη δημιουργία ενός ενιαίου οργάνου, που θα συγκεντρώνει και θα εκπροσωπεί συνολικά τη φωνή των ρευματοπαθών στην Ελλάδα.

Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν πολλοί  εκπρόσωποι  συλλόγων με ρευματοπάθειες από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο της Κρήτης και την Πάτρα. Η πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της Ομοσπονδίας και πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων των παιδιών με χρόνιες ρευματοπάθειες, Ελίνα Ρέπα, παρέθεσε τους πρωταρχικούς στόχους της Ομοσπονδίας,  που σχετίζονται με τη συνένωση των Συλλόγων ασθενών με ρευματοπάθειες, την υποβολή προτάσεων για νομοθετικές αλλαγές, την προάσπιση με κάθε νόμιμο μέσο των συμφερόντων των Συλλόγων ασθενών, τη μέριμνα για την ψήφιση νομοθετικών ρυθμίσεων για την προαγωγή της υγείας αλλά και τη συνεργασία με γιατρούς και επαγγελματίες υγείας.   

Η πρόεδρος του Συλλόγου ρευματοπαθών Κρήτης, Κατερίνα Κουτσογιάννη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επέκταση της συμμετοχής 10% σε όλα τα φάρμακα που αφορούν τη βασική θεραπεία των ρευματικών νοσημάτων, στη λειτουργία περισσότερων κέντρων διάθεσης των φαρμάκων που υπάγονται στις διατάξεις του Ν.3816/2010, στη λήψη μέτρων για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε ενδονοσοκομειακές θεραπείες, στην ίδρυση περισσότερων ρευματολογικών κλινικών και στην επανένταξη της ειδικότητας του ρευματολόγου στο ΠΕΔΥ, καθώς και στην ανάγκη δημιουργίας μητρώου ασθενών με ρευματικά νοσήματα.

Στην ανάγκη ανάδειξης του ρόλου των ασθενών στη διαμόρφωση πολιτικών Υγείας, την ενημέρωση του κοινού για τη σοβαρότητα των ρευματικών νοσημάτων αλλά και την εκπροσώπηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της νεοσύστατης Ομοσπονδίας «ΡΕΥΜΑΖΗΝ», αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα «ΑΚΕΣΩ», Λεωνίδας Φωτιάδης, ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Πάτρας, Φωτεινή Ασημακοπούλου, έδωσε μεγαλύτερη  έμφαση  στην στενότερη συνεργασία των διαφορετικών Συλλόγων ασθενών.

Ο Γ.Γ του Συλλόγου ρευματοπαθών Κρήτης, Γιάννης Παπαδάκης, έκανε μια ιστορική αναδρομή της χρόνιας προσπάθειας για τη σύσταση της Ομοσπονδίας ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων των παιδιών με χρόνιες ρευματοπάθειες, Τζένη Πρατσίδου εστίασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, κυρίως στην παρουσίαση του ρόλου της επιστημονικής  Επιτροπής  της Ομοσπονδίας. Το πάνελ της συνέντευξης τύπου συντόνισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με ψωρίαση και ψωρισιακή αρθρίτιδα, Ρένος Βαμβακούσης.

*Το Βήμα του Ασθενή παραβρέθηκε στη σημερινή συνέντευξη τύπου και κατέγραψε τις εντυπώσεις του.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα