Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στις 26 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Golden Age στην Αθήνα, το «Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Εργασίας και Περιβάλλοντος 2016». Περισσότεροι από 250 σύνεδροι, ιατροί εργασίας καθώς και επιστήμονες και επαγγελματίες του ευρύτερου επιστημονικού χώρου, παρακολούθησαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου: διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια (με συνολικά 16 εισηγήσεις), συζητήσεις κλινικών περιστατικών και ελεύθερες προφορικές ανακοινώσεις.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο βουλευτής επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ κ. Βασίλης Οικονόμου, ο βουλευτής κ. Γεώργιος Μαυρωτάς από το Ποτάμι, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος,  ο γεν. γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Αλέξιος Βασιλείου, ο πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ κ. Αλέξανδρος Κομίνης, καθώς και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων και φορέων.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέροντα θέματα για την ιατρική εργασίας στην Ελλάδα και τα βασικά θεματικά πεδία που καλύπτει: εργασιακό άγχος, εργονομία, περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην υγεία, βιολογικοί και χημικοί κίνδυνοι, κίνδυνοι ατυχημάτων  κ.α. Αναπτύχθηκε εποικοδομητικός διάλογος και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ κορυφαίων επιστημόνων του χώρου, ενώ παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα των εργασιών των επιστημονικών ομάδων εργασίας της εταιρείας. 

Η ιατρική εργασίας είναι μια πλήρης και ξεχωριστή ιατρική ειδικότητα. Το αντικείμενό της  είναι η πρόληψη των δυσμενών επιπτώσεων της εργασίας στην ανθρώπινη υγεία και η πρόληψη της εμφάνισης ή επιδείνωση νοσημάτων λόγω της επιτελούμενης εργασίας. Επίσης, η πρόληψη  εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, η διάγνωση αλλά και η θεραπευτική αντιμετώπιση και αποκατάσταση των πασχόντων. Παράλληλα στοχεύει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και οικολογικών προβλημάτων. Η υγεία και ασφάλεια της εργασία είναι  αναπόσπαστο κομμάτι της Δημόσιας Υγείας.

Ο ρόλος του Ειδικού Ιατρού Εργασίας στις σύγχρονες επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικός και προσδίδει ουσιαστικά οφέλη τόσο στους εργοδότες όσο και στους εργαζομένους, αλλά και στο ίδιο το Κράτος, αφού μειώνει κόστος από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Η διοργάνωση του συνεδρίου έγινε από την Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Εργασίας και Περιβάλλοντος (ΕΕΙΕΠ) που είναι ο επίσημος επιστημονικός φορέας των ιατρών εργασίας. Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΙΕΠ είναι η κ. Ευγενία Πανταζή, ενώ στο συνέδριο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής ήταν ο καθηγητής κ. Θεόδωρος Κωνσταντινίδης και της οργανωτικής επιτροπής ο κ. Αθανάσιος Νταβέλος.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Εργασίας και Περιβάλλοντος τίμησε με αναμνηστική πλακέτα τον Ειδικό Ιατρό Εργασίας κ. Ευάγγελο Ζημάλη, για την πολύχρονη σημαντική προσφορά του στην Ιατρική της Εργασίας στην Ελλάδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αναλύοντας το κόστος των γονιδιακών θεραπειών της δρεπανοκυτταρικής νόσου
Γεωργιάδης: Η φαρμακευτική δαπάνη θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ
Εντοπίστηκε νέος βιοδείκτης για τη νόσο Alzheimer σε ασυμπτωματικά στάδια της νόσου [μελέτη]