Η άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης θα μπορούσε να ωφελεί γυναίκες που επέζησαν από καρκίνο στο μαστό και οι οποίες υποβλήθηκαν σε εγχείρηση, υποδεικνύουν ερευνητές.

Σε μικρή έρευνα, η άσκηση με βάρη φάνηκε να βοηθά στην πρόληψη του οιδήματος στα χέρια και στο στήθος -συνήθη παρενέργεια της αγωγής.

Η έρευνα περιέλαβε 27 γυναίκες που επέζησαν από τον καρκίνο στο μαστό οι οποίες ασκούνταν υπό επίβλεψη με μέτριας έντασης άσκηση ενδυνάμωσης 2 φορές την εβδομάδα.

Οι γυναίκες ελέγχονταν κάθε 2 εβδομάδες. Τρεις είχαν μείωση του οιδήματος και οι υπόλοιπες δεν εμφάνισαν οίδημα. Πολλές από τις γυναίκες, επίσης δήλωσαν ότι μπορούσαν να εκτελούν καλύτερα καθημερινές εργασίες όπως να ανοίγουν βάζα ή να σηκώνουν βαριά αντικείμενα.

Η Lynn Panton, καθηγήτρια στο Florida State University του Tallahassee, δήλωσε ότι η νέα έρευνα έδειξε ότι η άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης μπορεί να βοηθήσει γυναίκες να αναρρώσουν από την αγωγή και να συμβάλλουν στην πρόκληση και μείωση του οιδήματος.

 ‘’Η φυσική δραστηριότητα διευκολύνει τη ροή του αίματος, επομένως θεωρούμε ότι αυτού του είδους η άσκηση θα μπορούσε να βοηθήσει τις γυναίκες,’’ δήλωσε η Panton.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Supportive Care in Cancer.

 

Πηγές:
Supportive Care in Cancer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα