Νέα έρευνα σε Αμερικανούς ηλικιωμένους έδειξε ότι αν υπήρχε ένα τεστ που να τους ενημέρωνε αν θα εμφανίσουν νόσο Alzheimer, οι περισσότεροι θα ήθελαν να υποβληθούν σε αυτό.

Ερευνητές του Stanford University ρώτησαν 875 ανθρώπους 65 ετών και άνω αν θα υποβάλλονταν σε δωρεάν τεστ, ακριβείας, για την πρόγνωση του μελλοντικού κινδύνου εμφάνισης νόσου του Alzheimer. Τα τρία τέταρτα απάντησαν θετικά.

Όταν ρωτήθηκαν τι θα έκαναν αν ήξεραν ότι θα εμφάνιζαν νόσο του Alzheimer, ποσοστό 87% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θα συζητούσαν τα σχέδια περίθαλψης με τους αγαπημένους τους.

Οκτώ στους 10 δήλωσαν ότι θα έκαναν σχέδια για τη μελλοντική τους περίθαλψη ή θα ετοίμαζαν τη διαθήκη τους. Μόνο το 15% δήλωσαν ότι ήδη είχαν κάνει τα παραπάνω.

Η ερευνήτρια Dr. Meera Sheffrin, ανακάλυψε ότι το ενδιαφέρον για προγνωστική εξέταση ήταν παρόμοιο στους συμμετέχοντες, άσχετα από το αν θεωρούσαν ή όχι ότι είχαν υψηλό ή χαμηλό κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο.

Η Sheffrin πρόσθεσε, ότι το ενδιαφέρον δεν διέφερε μεταξύ υγιών ανθρώπων και ανθρώπων που έπασχαν από πολλές νόσους ή ανάλογα με το φύλο, την εθνικότητα, τη λειτουργικότητα ή τη μνήμη.

Αυτό το υψηλό ενδιαφέρον θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι η νόσος παρουσιάζεται συχνά από τα ΜΜΕ και θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη.

Η ερευνήτρια πρόσθεσε ότι καθώς αυτά τα τεστ γίνουν διαθέσιμα, ερευνητές και γιατροί θα γνωρίζουν για την πιθανή μεγάλη ζήτηση, επομένως θα είναι διαθέσιμες πηγές που θα συμβάλλουν στη χορήγηση συμβουλών στους ασθενείς και στην προετοιμασία τους για το μέλλον.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Alzheimer's Research and Therapy.

 

Πηγές:
Alzheimer's Research and Therapy.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]