Το American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) συνιστά την αναμονή τουλάχιστον για 30-60 δευτερόλεπτα μετά τον τοκετό, πριν την απολίνωση του ομφάλιου λώρου ενός υγιούς μωρού, αναφέροντας πιθανά οφέλη στην  υγεία.

Η νέα οδηγία αποτελεί αλλαγή από το 2012, όταν το ACOG εξέφρασε αβεβαιότητα για την αξία της καθυστερημένης απολίνωσης του ομφάλιου λώρου. Η ομάδα των ειδικών, αναφέρει τώρα ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι τα υγιή μωρά μπορούν να ωφεληθούν από τη λήψη περισσότερου αίματος από τον πλακούντα μέσω του ομφάλιου λώρου.

Η ερευνήτρια Dr. Maria Mascola, δήλωσε ότι αν και υπάρχουν διάφορες συστάσεις για την κατάλληλη χρονική στιγμή καθυστερημένης απολίνωσης του ομφάλιου λώρου υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η πρακτική έχει οφέλη στην υγεία για μωρά και για πρόωρα. Τις περισσότερες φορές το παραπάνω δεν παρεμβαίνει στην αρχική φροντίδα.

Η καθυστερημένη απολίνωση του ομφάλιου λώρου μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης στο αίμα και να συμβάλει στην πρόληψη της έλλειψης σιδήρου κατά το πρώτο έτος ζωής του μωρού, πιθανώς αποφεύγοντας αναπτυξιακά προβλήματα, δήλωσε η ομάδα γιατρών.

Αν και η καθυστερημένη απολίνωση αυξάνει τον κίνδυνο του μωρού για ίκτερο που θα χρειαστεί αντιμετώπιση, το ACOG σημείωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η αναμονή αυξάνει τον κίνδυνο της μητέρας για αιμορραγία.

Οι οδηγίες θα δημοσιευτούν στο περιοδικό Obstetrics and Gynecology τον Ιανουάριο.

 

Πηγές:
Obstetrics and Gynecology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαβήτης: Οι άντρες ή οι γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών;
85 ράντζα μετά τη χθεσινή εφημερία του νοσοκομείου "Αττικόν"
ΠΟΥ: Iδιαίτερα επικίνδυνα τα νοσοκομειακά μικρόβια