Ερευνητές του University of Connecticut School of Medicine, ανέπτυξαν νέο τεστ ακοής, που μπορεί να εντοπίσει την απώλεια ακοής με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με παραδοσιακές εξετάσεις.

Ακουστικές δυσκολίες αποτελούν κοινό παράπονο σε ενήλικες που επισκέπτονται τον γιατρό για έλεγχο της ακοής και ενημερώνονται ότι τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά.

Ο Κωνσταντίνος Τραχιώτης και ο Leslie R. Bernstein, ανέπτυξαν τεστ για την εξέταση της ακοής που μετρά την ικανότητα ενός ανθρώπου να εντοπίζει και από τα δυο αυτιά αλλαγές στους ήχους, που του παρουσιάζονται με επίπεδα έντασης που πλησιάζουν αυτά των φυσιολογικών συζητήσεων.

Ο Bernstein δήλωσε ότι τώρα έχουμε έγκυρη τεχνική που εντοπίζει κρυμμένες ακουστικές βλάβες οι οποίες δεν θα εντοπίζονταν με το παραδοσιακό ακοόγραμμα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 31 ενήλικες μεταξύ 30-67 ετών με φυσιολογικά ή σχεδόν φυσιολογικά ακοογράματα. Τα αποτελέσματα έδειξα ότι όσοι είχαν φυσιολογικά αποτελέσματα σε τεστ ακοής εμφάνισαν σημαντικές ελλείψεις στη  διπλοωτική επεξεργασία.

Ο Τραχιώτης δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι το νέο τεστ ακοής μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό πληθυσμών και ίσως να συμβάλει στη διαπίστωση του πότε χρειάζονται παρεμβάσεις.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η απώλεια ακοής μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο ευρεία σε σχέση με ότι νομίζαμε προηγουμένως και ότι η απώλεια ακοής μετά από μια συναυλία ή το βουητό στα αυτιά μπορεί ενδεχομένως να μην είναι παροδική βλάβη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the Acoustic Society of America.

 

Πηγές:
Journal of the Acoustic Society of America.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]