Το solarium θεωρείται  καρκινογόνο ! Αυτή είναι η άποψη της Επιστημονικής Επιτροπής για την υγεία, το περιβάλλον και τους ανακύπτοντες κινδύνους από την υπεριώδη ακτινοβολία των solarium, της  SCHEER (Scientific Committee on Health, Environmental and Emerging Risks,).

Λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, η επιτροπή καταλήγει  -και ήδη έχει γνωστοποιηθεί και στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας -πως η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία των solarium συνδέεται με το μελάνωμα, ειδικά όταν η πρώτη έκθεση στην ακτινοβολία γίνεται σε νεαρή ηλικία. Η επιτροπή συμπεραίνει πως δεν υπάρχει «όριο για την ασφαλή έκθεση» στην υπεριώδη ακτινοβολία των solarium.

Είναι γεγονός, αναφέρει  αποκλειστικά στο  Iatronet, o  κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος,  Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Μαστού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» και Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί από πλήθος μελετών, αλλά και από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, πως η απότομη και μακροχρόνια έκθεση στις υπεριώδεις ακτινοβολίες προκαλεί καρκίνο του δέρματος, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό στην περίπτωση του μελανώματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα (ανοιχτού χρώματος που εύκολα καίγεται μετά από έκθεση στον ήλιο) και ανοιχτού χρώματος μάτια είναι περισσότερο επιρρεπή στην ανθυγιεινή επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Το ίδιο ισχύει και για βρέφη και για τα νήπια. Γενικότερα, οι άνθρωποι που κατοικούν σε βόρεια μέρη είναι περισσότερο ευάλωτοι στην υπεριώδη ακτινοβολία. Κύρια πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας είναι ο ήλιος. Αλλά στις Βόρειες χώρες, όπου το μαυρισμένο δέρμα είναι πιο θελκτικό (ενώ αντίστροφα το ανοιχτόχρωμο και ξανθό είναι επιθυμητό στις μεσογειακές χώρες), είναι διαδεδομένο, λόγω έλλειψης ηλιοφάνειας, το τεχνητό μαύρισμα..  

Όπως μας αναφέρει, ένα ενδεικτικό παράδειγμα για τη σχέση ευαίσθητου δέρματος και μελανώματος είναι η Αυστραλία, όπου πριν μερικά χρόνια η συχνότητα εμφάνισης του μελανώματος ήταν από τις υψηλότερες, καθώς ανοικτόχρωμοι έποικοι βρέθηκαν να ζουν και να εργάζονται σε γεωγραφική περιοχή με μεγάλη και έντονη ηλιοφάνεια. Όμως, η Αυστραλία είναι ένα παράδειγμα της σωστής αντιμετώπισης του προβλήματος: κατάφερε με εντατικά προληπτικά μέσα (ενημέρωση από την μικρή ηλικία και ελέγχους του πληθυσμού), αφενός να μειώσει τον αριθμό των μελανωμάτων και αφετέρου να επιτύχει πολύ μεγάλα ποσοστά επιβίωσης που ξεπερνούν το 90%).

Στη χώρα μας, από την άλλη, σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, στα 100.000 άτομα τα 3 θα εμφανίζουν μελάνωμα. Η συχνότητα εμφάνισης αυξάνει σταθερά και αποτελεί ερέθισμα για πιο εντατικές πρωτοβουλίες ενημέρωσης του πληθυσμού. Ιδιαίτερα στους ανθρώπους που δεν είναι συχνά εκτεθειμένοι στον ήλιο ( π.χ. υπάλληλοι γραφείων) και στα παιδιά. Η απότομη έκθεση του ασυνήθιστου δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως συμβαίνει στις διακοπές, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Κάτι που το επιδεινώνει η κακιά χρονική περίοδο που επιλέγουν οι Έλληνες να πάνε για μπάνιο (μεταξύ 11.00 – 16.00). Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία κάθε αρχή καλοκαιριού προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον πληθυσμό με ειδικές εκστρατείες. Ευτυχώς, το solarium δεν είναι τόσο διαδεδομένο στη χώρα μας. Και βεβαίως δεν συνιστούμε τη χρήση του (που έτσι και αλλιώς είναι παράλογη για τις ελληνικές συνθήκες).  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο