Νέα έρευνα θα μπορούσε σύντομα να βελτιώσει τον έγκαιρο εντοπισμό νευροεκφυλιστικών  νόσων καθώς επιστήμονες μπορεί να ανακάλυψαν τρόπο πρόβλεψής τους-τουλάχιστον στους ζωγράφους.

Νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuropsychology μπορεί να ανακάλυψε τρόπο εντοπισμού των νευροεκφυλιστικών νόσων σε ασθενείς πριν διαγνωστούν επίσημα.

Ερευνητές με επικεφαλής την Dr. Alex Forsythe, του University of Liverpool, ανέλυσαν 2.092 πίνακες 7 διάσημων ζωγράφων.

Από τους 7 καλλιτέχνες που εξετάστηκαν, δυο (Salvador Dali και Norval Morrisseau) είχαν εμφανίσει νόσο του Πάρκινσον, ενώ άλλοι δυο (James Brooks και Willem De Kooning) νόσο Alzheimer.

Τρεις από αυτούς -Marc Chagall, Pablo Picasso, και Claude Monet – είχαν φυσιολογική διαδικασία γήρανσης.

Οι πινελιές αναλύθηκαν εφαρμόζοντας μη παραδοσιακά μαθηματικά σε τάσεις που είναι γνωστές ως "fractals."

Η fractal ανάλυση έχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για να καθοριστεί η αυθεντικότητα σημαντικών έργων τέχνης.

Προηγούμενη ανάλυση 23 πινάκων του Jackson Pollock αποκάλυψε 100% επιτυχία όσον αφορά το fractal περιεχόμενό του έναντι 100% αποτυχίας σε ζωγραφικές άγνωστης προέλευσης.

Αυτό δείχνει ότι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν μοναδικές fractal συμπεριφορές όταν ζωγραφίζουν και ότι οι υπολογιστές μπορούν να εντοπίσουν με ακρίβεια τις τάσεις που είναι χαρακτηριστικές στους διάσημους ζωγράφους.

Στη νέα έρευνα της Dr. Forsythe και της ομάδας της, παρόλο που ερευνητές εξέτασαν διαφορετικούς ζωγράφους που ασχολούνταν με διαφορετικά είδη, τα fractal  στην πινελιά τους παρέμεναν συγκρίσιμα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις αλλαγές στα μοναδικά fractal διαχρονικά, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν αν οφείλονταν στη φυσιολογική γήρανση ή στη νοητική εξασθένηση που είναι ενδεικτική της νευροεκφυλιστικής νόσου.

Σημειώνουν ότι η τέχνη από καιρό έχει αγκαλιαστεί από ψυχολόγους ως αποτελεσματική μέθοδος βελτίωσης της ποιότητας ζωής ανθρώπων που ζουν με νοητικές διαταραχές. Βασίστηκαν σε αυτή την παράδοση, εξετάζοντας τη ‘’γραφή’’ των καλλιτεχνών μέσω της ανάλυσης της ατομικής συνδεσής τους με το πινέλο και τα χρώματα.

Η ανάλυση αποκάλυψε εμφανείς τάσεις αλλαγής στις fractal διαστάσεις των διαφόρων ζωγράφων.

Αυτές οι αλλαγές έδειξαν σαφή διαχωρισμό μεταξύ καλλιτεχνών με νευρολογική εκφύλιση και όσων γέρασαν φυσιολογικά.

Η διαδικασία προσφέρει δυνατότητα για εντοπισμό νευρολογικών προβλημάτων που προκύπτουν. Οι ερευνητές ελπίζουν η έρευνά τους να ανοίξει νέες οδούς μελλοντικής έρευνας που θα βοηθήσουν στη διάγνωση νευρολογικών νόσων στα αρχικά στάδια.

 

 

Πηγές:
Neuropsychology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση