Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η λήψη ορισμένων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην εγκυμοσύνη μειώνει τον κίνδυνο να εμφανίσουν τα παιδιά άσθμα, κατά σχεδόν ένα τρίτο.

Η έρευνα του COPSAC και του University of Waterloo, ανακάλυψε ότι γυναίκες στις οποίες συνταγογραφήθηκαν  2,4 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας στο τρίτο τρίμηνο κύησης μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στο παιδί κατά 31%.

Ο καθηγητής Hans Bisgaard, του Copenhagen University Hospital, δήλωσε ότι το EPA και το DHA περιέχονται σε ψάρια και βοηθούν στη ρύθμιση της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος. Πρόσθεσε ότι από καιρό οι επιστήμονες υπέθεταν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας, της χαμηλής πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και των αυξημένων ποσοστών παιδικού άσθματος. Πρόσθεσε ότι η νέα έρευνα αποδεικνύει ότι συνδέονται σε σημαντικό βαθμό.

Ερευνητές του University of Waterloo μέτρησαν τα επίπεδα EPA και DHA στο αίμα των γυναικών.

Ανέλυσαν δείγματα αίματος 695 Δανών γυναικών στην 24η εβδομάδα κύησης και μια εβδομάδα μετά τον τοκετό. Στη συνέχεια παρακολούθησαν την υγεία κάθε παιδιού για 5 χρόνια.

Η έρευνα έδειξε ότι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα EPA και DHA στο αίμα, στην έναρξη της έρευνας, ωφελήθηκαν περισσότερο από τα συμπληρώματα μειώνοντας τον κίνδυνο των παιδιών τους να εμφανίσουν άσθμα κατά 54%.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine.

 

Πηγές:
The New England Journal of Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση