Η διακοπή του καπνίσματος είναι ωφέλιμη για την ψυχική υγεία των ασθενών που πάσχουν από σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή ή κλινική κατάθλιψη, έδειξε έρευνα.

Ερευνητές του Washington University School of Medicine, ανακάλυψαν ότι πολλοί άνθρωποι με ψυχική νόσο θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα αλλά οι ψυχίατροί τους συνήθως δεν τους συνταγογραφούν φάρμακα για το συγκεκριμένο σκοπό.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ποσοστό 91% των ψυχιάτρων και 84% των εργαζομένων στην περίθαλψη είχαν την εντύπωση ότι οι ασθενείς δεν ενδιαφέρονταν να μειώνουν ή να διακόψουν το κάπνισμα.

Ασθενείς με σοβαρές ψυχικές νόσους πεθαίνουν κατά μέσον όρο 25 χρόνια νεότεροι από ανθρώπους χωρίς τέτοιες νόσους και το κάπνισμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα, δήλωσε η ερευνήτρια Li-Shiun Chen.

Το κάπνισμα είναι συχνό και σοβαρό πρόβλημα στους ασθενείς και τα ποσοστά παραμένουν πολύ υψηλά σε αυτούς.

Η ερευνήτρια Laura Jean Bierut, δήλωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια, έρευνες έδειξαν ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι ωφέλιμη για τους ασθενείς με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Δήλωσε ότι όταν οι ασθενείς σταματούν το κάπνισμα μειώνεται ο κίνδυνος υποτροπής των καταθλιπτικών επεισοδίων που μπορούν να οδηγήσουν σε νοσηλεία.

Μειώνεται επίσης και η ποσότητα των φαρμάκων που χρειάζονται.

Οι ερευνητές εξέτασαν 213 ασθενείς με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι 82% των ασθενών που κάπνιζαν ενδιαφέρονταν να προσπαθήσουν να διακόψουν.

Ποσοστό 44% δήλωσαν ότι θα επιθυμούσε να λάβουν φάρμακο που θα τους βοηθούσε να διακόψουν, αλλά μόνο το 13% λάμβανε τέτοια αγωγή.

Ποσοστό 25% δήλωσαν ότι επιθυμούσαν συμβουλευτική που θα τους βοηθούσε να διακόψουν, αλλά μόνο το 5% τη λάμβαναν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Community Mental Health journal.

 

Πηγές:
Community Mental Health journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση