Περίπου μισοί από τους ανθρώπους μπορεί να θυμούνται εμπειρίες που δεν συνέβησαν ποτέ, αναφέρουν Βρετανοί ερευνητές.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε περισσότερους από 400 ανθρώπους, στους οποίους είπαν ένα ψεύτικο γεγονός για τη ζωή τους και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να το φανταστούν επανειλημμένως.

Περίπου το 50% των συμμετεχόντων πίστευε, σε κάποιο βαθμό, ότι πράγματι είχε βιώσει τα ψεύτικα γεγονότα, αναφέρουν οι ερευνητές του University of Warwick.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να αποδειχτούν σημαντικά σε πολλούς τομείς, όπως στη δημιουργία ερωτήσεων σχετικά με την εγκυρότητα των αναμνήσεων σε ιατροδικαστικές έρευνες, σε δίκες και στην ψυχοθεραπεία.

Τα αποτελέσματα επίσης υποδεικνύουν ότι οι αναμνήσεις μεγάλων ομάδων ανθρώπων θα μπορούσαν να είναι εσφαλμένες λόγω επιρροών, όπως οι λανθασμένες ειδήσεις, πρόσθεσαν ερευνητές.

Η Kimberley Wade, δήλωσε ότι γνωρίζουμε ότι πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη δημιουργία λανθασμένων πεποιθήσεων και αναμνήσεων- όπως το να ζητάμε από κάποιον να φανταστεί ένα ψεύτικο γεγονός ή να δει φωτογραφίες για να βοηθήσει τη μνήμη του.

Ωστόσο δεν γνωρίζουμε πλήρως πώς αλληλοεπιδρούν όλοι αυτοί οι παράγοντες.

Το εύρημα ότι μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχει τάση να εμφανίσει λανθασμένες πεποιθήσεις είναι σημαντικό, εξήγησε η ερευνήτρια. Γνωρίζουμε από άλλες έρευνες ότι λανθασμένες πεποιθήσεις μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά, τις προθέσεις και τις στάσεις των ανθρώπων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Memory.

 

Πηγές:
Memory.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας