Σε πρώτη του είδους της έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Gastroenterology, επιστήμονας του Seattle Children's and Children's Healthcare of Atlanta, με επικεφαλής τον Dr. David Suskind, ανακάλυψε ότι η διατροφή μόνη, μπορεί να οδηγήσει παιδιά με ενεργό νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα σε ύφεση.

Στη μικρή έρευνα, ασθενείς ακολούθησαν ειδική διατροφή με συγκεκριμένους υδατάνθρακες (SCD) για 12 εβδομάδες. Ήταν η μόνη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της νόσου του Crohn. Η συγκεκριμένη, είναι θρεπτικά ισορροπημένη διατροφή, που απομακρύνει τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, την κατεργασμένη τροφή και τα σάκχαρα, εκτός του μελιού.

Η διατροφή στηρίζει μόνο φυσικές, πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες τροφές, στις οποίες περιλαμβάνονται λαχανικά, φρούτα, κρέατα και ξηροί καρποί.

Στο τέλος των 12 εβδομάδων, 8 στους 10 ασθενείς που ολοκλήρωσαν την έρευνα έδειξαν σημαντική βελτίωση και πέτυχαν ύφεση μόνο από τη διατροφή.

Η έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει ότι η διατροφή είναι ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος στην αντιμετώπιση παιδιών με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Ο Suskind δήλωσε ότι για δεκαετίες τουλάχιστον η ιατρική θεωρούσε ότι η διατροφή δεν παίζει ρόλο, ότι δεν επηρεάζει τη νόσο. Τώρα γνωρίζουμε ότι επιδρά σημαντικά. Πετυχαίνει και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση.

Ο Suskind δήλωσε ότι η νόσος κάθε ανθρώπου είναι μοναδική, όπως και κάθε άνθρωπος. Η διατροφή είναι ακόμα ένα εργαλείο για τη βοήθεια αυτών των ασθενών. Μπορεί να μην είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για όλους, αλλά είναι αποτελεσματική για όσους θέλουν να δοκιμάσουν θεραπεία μέσω διατροφής, πρόσθεσε.

 

 

 

Πηγές:
Seattle Children's Hospital.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού