Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται κλινικές μελέτες της ανοσο – ογκολογίας, μίας νέας κατηγορίας θεραπείας του καρκίνου, του πνεύμονα που δείχνουν ότι υπάρχουν ελπίδες για μεγαλύτερη συνολική επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου.

Για αρκετές δεκαετίες, ο καρκίνος του πνεύμονα υπήρξε η συχνότερη μορφή καρκίνου στον κόσμο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Globocan (WHO), τo 2012 τα νέα περιστατικά ήταν 1,8 εκατομμύρια. Ωστόσο φαίνεται ότι η μάχη δεν έχει χαθεί, για την ακρίβεια κερδίζεται έδαφος.

Τα παραπάνω αναφέρουν στο Iatronet Γεώργιος Πενθερουδάκης, αναπληρωτής καθηγητής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (φωτό αριστερά) και ο Δημήτριος Πετράκης, παθολόγος - ογκολόγος, επικουρικός Ιατρός, στην Ογκολογική Κλινική στο ίδιο νοσοκομείο (φωτό δεξιά).

Χάρη στην ανοσο – ογκολογία, μια νέα κατηγορία θεραπείας του καρκίνου, που αξιοποιεί τις εγγενείς δυνάμεις του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση του καρκίνου, υπάρχουν ελπίδες με τη χρήση ανοσο – ογκολογικών θεραπειών για παρατεταμένη ανταπόκριση σε ορισμένους ασθενείς.

Στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ESMO) παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία για ανοσο – ογκολογικές θεραπείες οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου και κίνδυνο θανάτου.

Μια σημαντική ανακοίνωση ήταν αυτή της μελέτης που συνέκρινε το pembrolizumab ως θεραπεία πρώτης γραμμής σε ασθενείς με πλακώδη και μη πλακώδη μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα έκφρασης του PD-L1 (≥ 50%), έναντι της συνήθους χημειοθεραπείας πλατινούχου συνδυασμού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το pembrolizumab επέδειξε μείωση κατά 50% του κινδύνου εξέλιξης της νόσου ή θανάτου και κατά 40% του κινδύνου θανάτου σε σχέση με την χημειοθεραπεία.

Βιοδείκτες

Αρκετοί τύποι δε καρκίνου του πνεύμονα μπορούν πλέον να προσδιοριστούν με τη χρήση βιοδεικτών όπως ο PD –L1 για την ανταπόκριση σε anti – PD 1 θεραπεία.

Οι βιοδείκτες μπορούν να βοηθήσουν στην επιλογή ενός πληθυσμού ασθενών με μεγαλύτερες πιθανότητες ευνοϊκής ανταπόκρισης σε συγκεκριμένο είδος φαρμάκου.

Οι βιοδείκτες εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς, την αναγνώριση προδιάθεσης ή τη διάγνωση μιας νόσου, την πρόγνωση της πορείας μιας νόσου, την παρακολούθηση μίας νόσου ή την πρόβλεψη της ανταπόκρισης ή της αντίδρασης σε μια θεραπεία.

Το στοιχείο δοκιμής επιτρέπει την προσαρμογή των θεραπευτικών στρατηγικών που μπορούν να περιλαμβάνουν προληπτικά μέτρα, τη διαχείριση μιας νόσου ή ακόμη και θεραπεία.

Οι βιοδείκτες μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ασθενών που ίσως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παρενεργειών από συγκεκριμένες θεραπείες. Χάρη στους βιοδείκτες ο σωστός ασθενής λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία στο σωστό χρόνο.

Συχνότερη

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου που πλήττουν τόσο τον ανδρικό όσο και τον γυναικείο πληθυσμό και η θνησιμότητα του στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλή με ποσοστό που φτάνει το 22,59 %.

Τα σημάδια της νόσου δεν είναι εμφανή στο αρχικό στάδιο ωστόσο αξίζει να γνωρίζει κανείς ότι οι πρώτες ενδείξεις είναι οι εξής: Επίμονος βήχας, βήχας που επιδεινώνεται ή επιμένει, στηθάγχη, δύσπνοια, βήχας με αιμόπτυση, αίσθημα κόπωσης και απώλεια βάρους χωρίς γνωστά αίτια.

Οι δύο κύριοι τύποι καρκίνου του πνεύμονα είναι ο μη - μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα και ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα.

Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (NSCLC) αντιστοιχεί σε περίπου 85 έως 90% των καρκίνων του πνεύμονα και οι τρεις κύριοι υπότυποι περιλαμβάνουν το αδενοκαρκίνωμα, μεγαλοκυτταρικό καρκίνωμα και καρκίνωμα πλακώδους ιστολογικού τύπου.

Αδενοκαρκίνωμα

Το αδενοκαρκίνωμα αποτελεί την πιο συχνή μορφή και εμφανίζεται σε ποσοστό 40% με τις βλάβες να προκαλούνται κυρίως τοπικά, είναι πιο συχνός σε καπνιστές αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε μη καπνιστές.

Ο μεγαλο-κυτταρικός καρκίνος αφορά κυρίως στο 10% - 15%, οι βλάβες του εντοπίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του πνεύμονα και είναι χαρακτηριστική η υψηλή τάση για μεταστάσεις.

Το καρκίνωμα πλακώδους ιστολογικού τύπου εμφανίζεται στο 25% - 30 % των ασθενών, σχετίζεται με κάπνισμα και έχει τάση για εξάπλωση.

Ο δεύτερος τύπος καρκίνου του πνεύμονα, ο μικροκυτταρικος αντιστοιχεί σε περίπου 10% έως 15% όλων των καρκίνων του πνεύμονα, άρχεται συχνά στους βρόγχους κοντά στο κέντρο του θώρακα και τείνει να εξαπλώνεται ευρέως στο σώμα σε αρκετά πρώιμο στάδιο της πορείας της νόσου.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η μάχη κερδίζεται κάθε μέρα, ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες πρόληψης είναι η αποφυγή καπνίσματος και η εξέταση από το γιατρό σας.

Δημ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας