Ερευνητές υποδεικνύουν την  αυξημένη αντίδραση στο στρες ως πιθανή αιτία της υψηλής εμφάνισης γαστρεντερικών θεμάτων σε παιδιά με αυτισμό.

Έρευνα του University of Missouri School of Medicine, ανακάλυψε σχέση μεταξύ γαστρεντερικών θεμάτων στα παιδιά με αυτισμό και αυξημένης αντίδρασης στο στρες.

Ο Dr. David Beversdorf, δήλωσε ότι γνωρίζουμε ότι είναι συχνό σε παιδιά με αυτισμό να έχουν πιο έντονη αντίδραση στο στρες και ορισμένοι από αυτούς τους ασθενείς φαίνεται να έχουν συχνά δυσκοιλιότητα, πόνο στην κοιλιά ή άλλα γαστρεντερικά θέματα.

Για να κατανοήσουν καλύτερα την αιτία εξέτασαν για πιθανή σχέση μεταξύ γαστρεντερικών συμπτωμάτων και δεικτών του ανοσοποιητικού που είναι υπεύθυνοι για την αντίδραση στο στρες. Ανακάλυψαν σχέση μεταξύ αυξημένης αντίδρασης κορτιζόλης στο στρες και αυτών των συμπτωμάτων.

Ερευνητές μελέτησαν 1.230 ανθρώπους με αυτισμό. Γονείς των συμμετεχόντων συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο, που αξιολογούσε τα γαστρεντερικά συμπτώματα του παιδιού, με αποτέλεσμα 51 ασθενείς με συμπτώματα και 69 χωρίς.

Ερευνητές προσπάθησαν να προκαλέσουν αντίδραση στρες σε εθελοντές δίνοντάς τους τεστ 30 λεπτών.

Μετρήθηκε η κορτιζόλη στο σάλιο, πριν και μετά το τεστ. Μια από τις λειτουργίες της κορτιζόλης είναι να εμποδίζει την απελευθέρωση των κυτοκινών, ουσιών που προκαλούν φλεγμονή. Οι τελευταίες έχουν σχετιστεί με τον αυτισμό, γαστρεντερικά προβλήματα και στρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι άνθρωποι με γαστρεντερικά συμπτώματα είχαν μεγαλύτερη ανταπόκριση κορτιζόλης στο στρες σε σχέση με συμμετέχοντες χωρίς γαστρεντερικά συμπτώματα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity.

 

Πηγές:
Brain, Behavior, and Immunity.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα