Ο σύντομος ύπνος, για μια ώρα το απόγευμα, μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσει τις νοητικές ικανότητες των ηλικιωμένων, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο επιπλέον ύπνος συνδεόταν με βελτιωμένη μνήμη και ικανότητα διαυγούς σκέψης, σε Κινέζους συμμετέχοντες, δήλωσαν ερευνητές.

Η έρευνα περιέλαβε πληροφορίες σχεδόν 3.000 ενήλικες, ηλικίας 65 ετών και άνω.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες ύπνου των συμμετεχόντων και αν κοιμόνταν για λίγο, το απόγευμα, για να διαπιστώσουν αν η επιπλέον ξεκούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε επίδραση στην εγκεφαλική λειτουργία.

Σχεδόν 60% των ανθρώπων κοιμόταν τακτικά, για λίγη ώρα μετά το γεύμα.

Η διάρκεια αυτών των υπνάκων κυμαινόταν από περίπου 30 λεπτά σε περισσότερα από 90. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες κοιμόνταν για περίπου μια ώρα, έδειξε η έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Junxin Li, του University of Pennsylvania, στη Φιλαδέλφεια, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να υποβληθούν σε αρκετά τεστ νοητικών ικανοτήτων.

Οι άνθρωποι που κοιμόνταν για μια ώρα μετά το γεύμα είχαν καλύτερη επίδοση σε τεστ εγκεφαλικής λειτουργίας σε σχέση με όσους δεν επέλεγαν τον σύντομο ύπνο. Όσοι κοιμόνταν για μια ώρα, επίσης είχαν καλύτερη επίδοση σε σχέση με όσους κοιμόνταν λιγότερο ή περισσότερο από μια ώρα.

Οι συμμετέχοντες που δεν συνήθιζαν τον υπνάκο, που έπαιρναν πολύ σύντομο ή πολύ μακρύ υπνάκο, είχαν εξασθένηση στις νοητικές ικανότητες μέχρι 6 φορές περισσότερο από αυτούς που κοιμόνταν για μια ώρα το απόγευμα.

Ενώ η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ ύπνου διάρκειας μιας ώρας, το απόγευμα, και οξύτερων νοητικών ικανοτήτων δεν μπόρεσε να ανακαλύψει αιτιατή σχέση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Journal of the American Geriatrics Society.

 

Πηγές:
Journal of the American Geriatrics Society.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα