Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι το τρέξιμο μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τη φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Ο ερευνητής Matt Seeley,του  Brigham Young University στο Provo, δήλωσε ότι η ιδέα πως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων είναι βλαβερό για τα γόνατα θα μπορούσε να είναι μύθος.

Ο Seeley έφτασε στο συμπέρασμα μετά την ανάλυση υγρού από την άρθρωση του γονάτου αρκετών υγιών αντρών και γυναικών, μεταξύ 18 και 35 ετών.

Οι ερευνητές εξέτασαν για σημάδια φλεγμονής, σε χημικούς δείκτες πριν και μετά από τριαντάλεπτο τρέξιμο και δεν ανακάλυψαν μεγάλες διαφορές.

Ο Robert Hyldahl δήλωσε ότι αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι σε νέους, υγιείς ανθρώπους, η άσκηση δημιουργεί αντιφλεγμονώδες περιβάλλον που μπορεί ενδεχομένως να είναι ωφέλιμο όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη υγεία των αρθρώσεων.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνα υποδεικνύει πως το τρέξιμο θα μπορούσε να καθυστερεί την ανάπτυξη εκφυλιστικής νόσου των αρθρώσεων, όπως η οστεοαρθρίτιδα.

Η έρευνα δεν δείχνει ότι οι δρομείς αποστάσεων είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Υποδεικνύει ότι το τρέξιμο μπορεί να είναι είδος άσκησης

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό European Journal of Applied Physiology.

 

Πηγές:
European Journal of Applied Physiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της ¨Πέμπτης
Ποιες χώρες θεωρούνται κορυφαίες στον ιατρικό τουρισμό