Ερευνητές του University of Eastern Finland δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της μεγάλης πρόσληψης χοληστερόλης και του αυξημένου κινδύνου για άνοια ή νόσο του Alzheimer.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι δεν υπήρχε σχέση σε ανθρώπους που έφεραν τη γονιδιακή ποικιλομορφία APOE4, η οποία επηρεάζει το μεταβολισμό της χοληστερόλης και αυξάνει τον κίνδυνο διαταραχών μνήμης.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στον ορό έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και διαταραχών μνήμης.

Σε φορείς του APOE4, η διατροφική χοληστερόλη έχει ορατή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης ορού. Η Φινλανδία έχει υψηλή εμφάνιση APOE4 στον πληθυσμό.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 2.497 αντρών, ηλικίας 42 έως 60 ετών, οι οποίοι δεν διαγνώστηκαν με διαταραχές μνήμης.

Σε διάστημα 22 ετών, 337 άντρες διαγνώστηκαν με διαταραχή μνήμης, με 266 να έχουν νόσο Alzheimer. Περίπου το 32,5% των συμμετεχόντων ήταν φορείς του APOE4.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι υψηλή πρόσληψη χοληστερόλης από τη διατροφή δεν συνδεόταν με κίνδυνο άνοιας ή νόσου του Alzheimer στους συμμετέχοντες ή στους φορείς του APOE4.

Επιπλέον, η κατανάλωση αυγών δεν συνδεόταν με τον κίνδυνο άνοιας ή νόσου του Alzheimer,αλλά με καλύτερα αποτελέσματα σε ορισμένα τεστ νοητικής απόδοσης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

 

Πηγές:
American Journal of Clinical Nutrition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο