Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί ενδεχομένως να συνοδεύεται από υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, αναφέρει νέα έρευνα από το  Hong Kong.

Ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί ενδεχομένως να έχουν τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερη εμφάνιση πλακών στις στεφανιαίες αρτηρίες- που οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Οι γιατροί θα πρέπει να εντοπίσουν ασθενείς με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο ώστε να παρέχουν συμβουλές για τον τρόπο ζωής και προληπτική αγωγή σε αυτούς, δήλωσε ο ερευνητής Lai-Shan Tam, του  Chinese University of Hong Kong.

Σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, άνθρωποι με ψωριασική αρθρίτιδα είχαν 68% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και 43% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε προηγούμενες έρευνες. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of the Rheumatic Diseases. Αν και ο αυξημένος κίνδυνος και η σχέση είναι γνωστοί, οι έρευνες δεν μπορούν να εξηγήσουν την αιτία.

Πρόσφατες έρευνες για αρτηριοσκλήρυνση σε ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα περιορίστηκαν σε εξέταση της καρωτίδας με υπέρηχους. Ωστόσο οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απεικονιστικές εξετάσεις σε πολλές αρτηρίες γύρω από την καρδιά.

Οι ερευνητές εξέτασαν 90 ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα και 205 ασθενείς που δεν είχαν την πάθηση αλλά που είχαν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα που δεν είχαν πρωτύτερα διάγνωση καρδιακής νόσου είχαν σημαντικά υψηλότερες ποσότητες πλακών όλων των ειδών.

Ποσοστό 60% των ασθενών με ψωριασική αρθρίτιδα είχε τουλάχιστον μια πλάκα στη στεφανιαία σε σύγκριση με ποσοστό 35% των άλλων ασθενών.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν αγγειακή νόσο στο 13% των ασθενών σε σύγκριση με 3% της ομάδας ελέγχου και ότι τα αιμοφόρα αγγεία είχαν στενέψει περισσότερο από 50% στο 9% των ασθενών με ψωριασική αρθρίτιδα έναντι 3% της ομάδας ελέγχου.

Άντρες άνω των 55, με μακρύτερο ιστορικό ψωριασικής αρθρίτιδας ήταν πιο πιθανό να έχουν πλάκες που πιο συχνά συνδέονται με καρδιακά προβλήματα.

 

Πηγές:
Annals of the Rheumatic Diseases.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα