Διατροφή με περιορισμένες θερμίδες βοηθά πιθήκους να ζουν περισσότερο, έδειξε νέα έρευνα.

Παλαιότερα, ερευνητές από το University of Wisconsin-Madison και το U.S. National Institute on Aging (NIA) πραγματοποίησαν χωριστές έρευνες για τη διατροφή με περιορισμένες θερμίδες σε πιθήκους. Ωστόσο, οι 2 ομάδες κατέληξαν σε διαφορετικά ευρήματα.

Το 2009, ερευνητές του UW-Madison κατέληξαν ότι διατροφή περιορισμού θερμίδων οδήγησε σε σημαντικά οφέλη στην επιβίωση και μειώσεις στον καρκίνο, την καρδιοπάθεια και την αντίσταση στην ινσουλίνη, σε πιθήκους.

Στο μεταξύ, έρευνα του NIA το 2012, ανακάλυψε ότι ο περιορισμός θερμίδων στη διατροφή δεν βελτίωσε σημαντικά την επιβίωση. Ωστόσο, η έρευνα του NIA ανέφερε ότι ο περιορισμός θερμίδων βελτίωσε την υγεία.

Οι 2 ομάδες αποφάσισαν να συνεργαστούν και επισκόπησαν τα ευρήματα από τις 2 έρευνες.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι διατροφή περιορισμού θερμίδων βοηθά πιθήκους να ζουν περισσότερο και πιο υγιεινή ζωή. Ωστόσο, πρέπει να ληφθούν υπόψη η ηλικία, η διατροφή και το φύλο, για να συνειδητοποιηθούν τα πλήρη οφέλη της συγκεκριμένης διατροφής.

Για παράδειγμα, ο περιορισμός θερμίδων άρχισε σε διαφορετικές ηλικίες σε κάθε έρευνα.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο περιορισμός των θερμίδων ήταν ωφέλιμος μόνο στους πιθήκους μεγαλύτερης ηλικίας.

Το περιεχόμενο της διατροφής, επίσης έπαιζε ρόλο. Πίθηκοι του NIA έλαβαν ‘’φυσική’’ διατροφή. Οι πίθηκοι του UW-Madison ακολούθησαν διατροφή με κατεργασμένα τρόφιμα και υψηλότερο περιεχόμενο σακχάρων. Οι πίθηκοι του UW-Madison είχαν περισσότερο βάρος από αυτούς του NIA.

Οι ερευνητές επίσης παρατήρησαν ότι θηλυκοί πίθηκοι φάνηκε να είναι λιγότερο ευάλωτοι στην κακή επίδραση του επιπλέον λίπους σε σχέση με τους αρσενικούς. Οι ερευνητικές ομάδες πιστεύουν ότι το εύρημα πιθανόν είναι παρόμοιο στους ανθρώπους. Ωστόσο, έρευνες σε ζώα συχνά αποτυχαίνουν να παράγουν παρόμοια αποτελέσματα στους ανθρώπους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

 

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια