Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι το ψητό, καπνιστό και μαγειρευτό κρέας, μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης μετά τη διάγνωση καρκίνου στο μαστό.

Η έρευνα περιέλαβε 1.500 γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο το 1996 και 1997. Παρακολουθήθηκαν σχεδόν για 20 χρόνια.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ψητού, στα κάρβουνα ή καπνιστού κρέατος, πριν τη διάγνωση του καρκίνου συνδεόταν με 23% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της έρευνας σε σύγκριση με χαμηλή πρόσληψη.

Όταν συνέχισαν να καταναλώνουν πολύ κρέας, μαγειρεμένο με αυτόν τον τρόπο, μετά τον καρκίνο στο μαστό, φάνηκε να αυξάνουν οι πιθανότητες.

Η Marilie Gammon του University of North Carolina at Chapel Hill, δήλωσε ότι τα ψητά, καπνιστά και μαγειρευτά κρέατα σε υψηλές θερμοκρασίες παράγουν καρκινογόνες ουσίες.

Ωστόσο, η έρευνα δεν απέδειξε ότι η σχέση είναι αιτιατή.

Η Gammon δήλωσε ότι είναι η πρώτη έρευνα που αναφέρει αν η πρόσληψη ψητού και καπνιστού κρέατος συνδέεται με θνησιμότητα μετά τον καρκίνο στο μαστό.

Οι γυναίκες ρωτήθηκαν για τις διατροφικές συνήθειες μετά τη διάγνωση και 5 χρόνια αργότερα.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη αρκετούς παράγοντες κατηγοριοποιώντας ασθενείς ως χαμηλής ή υψηλής πρόσληψης, περιλαμβανομένων των ειδών κρεάτων που καταναλώνονταν και πότε.

Μετά από 18 χρόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σχεδόν 600 από τις γυναίκες είχαν πεθάνει, από τις οποίες 237 από αίτια σχετικά με τη νόσο τους.

Στη συνέχεια, θέλησαν να διαπιστώσουν αν το είδος και η ποσότητα κρέατος που κατανάλωναν είχε σχέση με τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Ο τομέας έρευνας είναι στα αρχικά του στάδια και χρειάζονται περισσότερες έρευνες πριν γίνουν συγκεκριμένες συστάσεις σε ασθενείς.

Μέχρι τότε, οι γυναίκες θα πρέπει να συζητούν το θέμα με τους γιατρούς τους, συμβουλεύει η ερευνήτρια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the National Cancer Institute.

 

Πηγές:
Journal of the National Cancer Institute.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους