Παιδική παχυσαρκία και άσθμα έχει φανεί ότι συνυπάρχουν, αλλά υπάρχουσες έρευνες δεν έχουν ακόμα αποσαφηνίσει αν το άσθμα συμβάλλει στην επιδημία παιδικής παχυσαρκίας.

Νέα έρευνα του University of Southern California εξέτασε την επίδραση του άσθματος και των φαρμάκων του στην παιδική παχυσαρκία.

Οι ερευνητές εξέτασαν ιατρικά αρχεία 2.171 μη παχύσαρκων παιδιών, μεταξύ 5-8 ετών.

Μετρούσαν το ύψος και το βάρος των παιδιών σε ετήσια βάση και τα κατηγοριοποίησαν ανάλογα με τον ΔΜΣ.
Στην έναρξη της έρευνας, άνω του 18% των παιδιών ήταν υπέρβαρα και άνω του 13% είχαν διαγνωστεί με άσθμα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ποσοστό 15,8% των παιδιών είχε εμφανίσει παχυσαρκία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το άσθμα που εμφανίζεται νωρίς στην παιδική ηλικία συμβάλλει στην ανάπτυξη παχυσαρκίας τα επόμενα χρόνια, κυρίως κατά τα πρώτα παιδικά χρόνια και την εφηβεία

Σε σύγκριση με μη παχύσαρκα παιδιά χωρίς άσθμα, τα μη παχύσαρκα που είχαν άσθμα είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία κατά το διάστημα της έρευνας.

Παιδιά με ιστορικό συριγμού είχαν 42% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.

Η ηλικία έναρξης άσθματος δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η χρήση φαρμάκων για το άσθμα, όπως τα εισπνεόμενα, μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Τα αποτελέσματα ήταν ανεξάρτητα από τη σωματική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η έρευνα είναι μια από μερικές που συνδέουν το άσθμα στην αρχή της ζωής με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.

Ο ερευνητής Frank Gilliland, σημειώνει ότι συνδυασμός άσθματος και παχυσαρκίας μπορεί να προκαλέσει άλλες μεταβολικές νόσους στην ενήλικο ζωή, όπως προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2.

Δήλωσε ότι η έρευνα, όπως και άλλες, στηρίζουν το εύρημα ότι το άσθμα στα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας ενδεχομένως οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τον ερευνητής, η έγκαιρη διάγνωση και αγωγή του άσθματος μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στην πρόληψη της επιδημίας παιδικής παχυσαρκίας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό American Journal of Respiratory and Critical Care.

 

Πηγές:
American Journal of Respiratory and Critical Care.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα