Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι είναι στη μεγαλύτερη επαγρύπνηση για την ταχεία εξάπλωση των περιστατικών γρίπης των πτηνών σε διάφορες χώρες.

Από τον περασμένο Νοέμβριο περισσότερες από 40 χώρες ανέφεραν νέα περιστατικά του ιού, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Margaret Chan. Όπως δήλωσε, η ταχεία εξάπλωση της γεωγραφικής κατανομής αυτών των εξάρσεων και ο αριθμός των στελεχών του ιού που κυκλοφορούν έθεσαν τον ΠΟΥ σε υψηλό επίπεδο συναγερμού.

Η Chan πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να αποκλειστεί η πιθανότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο σε 2 από τα περιστατικά, αλλά σημείωσε ότι αυτά τα παραδείγματα δεν ήταν σοβαρά στελέχη του ιού.

Από τα στελέχη που έχουν μεταδοθεί στους ανθρώπους ανέφερε το H7N9- εμφανίστηκε από το 2013 στην Κίνα με περισσότερα από 1.000 περιστατικά και ποσοστό θνησιμότητας 38,5%.

Νέα στελέχη έχουν εμφανιστεί πρόσφατα, όπως το H5N6, στην Ασία.

Άλλες χώρες που πρόσφατα έχουν επηρεαστεί από εξάρσεις γρίπης των πτηνών είναι η Χιλή, η Ιαπωνία, η Ταιβάν και η Κροατία.

Υπήρξε απρόβλεπτη άνοδος στα περιστατικά, περιλαμβανομένων ισχυρών στελεχών από τον Δεκέμβριο, δήλωσε η Chan, για τα οποία ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να εκπληρώσει το καθήκον της αναφέροντας έγκαιρα τα περιστατικά για να εντοπιστούν ανθρώπινα περιστατικά.

 

Πηγές:
ΠΟΥ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]