Οι αρχές της Βραζιλίας και της Λατινικής Αμερικής καταγράφουν διαρκώς χαμηλότερο αριθμό των λοιμώξεων με τον ιό Ζικα σε σχέση με πέρυσι. Όλες αυτές οι χώρες, ωστόσο, πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση κατά του ιού που μπορεί να προκαλέσει εκ γενετής ανωμαλίες, όπως ανέφεραν την Τετάρτη οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η ιογενής νόσος που μεταδίδεται από τα κουνούπια, έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 60 χώρες, ενώ το πρώτο κρούσμα είχε εντοπιστεί στη Βραζιλία το 2015. Μπορεί να προκαλέσει μικροκεφαλία, καθώς και το σοβαρό σύνδρομο Guillain - Barre.

“Ο επιπολασμός των λοιμώξεων από τον ιό υποχωρεί σίγουρα στη Λατινική Αμερική”, ανέφερε ο Ian Clarke, διευθυντής του αρμόδιου τμήματος του ΠΟΥ.

Περιμέναμε – είπε – να δούμε ένα δεύτερο επιδημικό κύμα τουλάχιστον στη Βραζιλία, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Σύμφωνα με τον κ. Clarke, αυτό δεν οφείλεται στο ότι δεν γίνεται αυστηρός έλεγχος, δεδομένου ότι υπάρχει αυξημένη επιτήρηση.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ αναφέρουν πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε θέματα, όπως αν μπορεί να υπάρξει μία φυσική ανοσία στον ιό από προηγούμενη έκθεση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ιός Zika προκάλεσε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο εν λόγω χαρακτηρισμός αναμένεται να αρθεί τον Νοέμβριο, αλλά θα παραμείνουν σε ισχύ οι συμβουλές για τις έγκυες γυναίκες και τους ταξιδιώτες.

Μέχρι σήμερα, σε 29 χώρες έχουν αναφερθεί χιλιάδες κρούσματα μωρών, τα οποία έχουν προσβληθεί από τον ιό και γεννιούνται με μικροκεφαλία.

Οι απειλές για τη Δημόσια Υγεία, ωστόσο, δεν έχουν εκλείψει και απαιτούνται μακροπρόθεσμες προσπάθειες έναντι άλλων μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της ελονοσίας και του δάγκειου πυρετού.

Εμβόλια

Δεν υπάρχει προληπτική θεραπεία κατά της λοίμωξης από τον ιό Zika, αλλά οι φαρμακευτικές εταιρείες σπεύδουν να αναπτύξουν εμβόλιο.

“Υπάρχουν περίπου 40 υποψήφια εμβόλια. Πέντε εισέρχονται ή πρόκειται να εισέλθουν στη φάση 1 των κλινικών μελετών”, δήλωσε η δρ Bernadette Murgue από τον ΠΟΥ.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ, τα πέντε πειραματικά εμβόλια παρασκευάζονται από τις εταιρείες Gene One Life Science Inc/Inovio Pharmaceuticals Inc, τη Moderna Therapeutics και το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ.

“Θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια πριν πάρουν άδεια”, υπογράμμισε η Murgue.

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα