Πίνοντας μισό ποτήρι βότκα, από την ηλικία των 35 ετών, ένας 50χρονος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ μεταφέρθηκε στα “επείγοντα” με εμετό και αίμα.

Παραπονέθηκε στους γιατρούς για πόνο στην κοιλιά και “δυσώδη διάρροια”, η οποία τον ταλαιπωρούσε επί δύο μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού “New England Journal of Medicine”.

Η διάγνωση που έγινε ήταν χρόνια παγκρεατίτιδα, η οποία πολύ συχνά εκδηλώνεται σε αλκοολικούς και σημαίνει πως το πάγκρεας έχει υποστεί σοβαρή φλεγμονή.

Υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία, η οποία έδειξε “εκτεταμένη ασβεστοποίηση του παγκρέατος”, σύμφωνα με τους γιατρούς που ανέφεραν την περίπτωση.

Η ερμηνεία για την εκδήλωση του συγκεκριμένου προβλήματος είναι η εξής: το αλκοόλ ερεθίζει τα παγκρεατικά κύτταρα να παράγουν ένζυμα, τα οποία καταστρέφουν τον φλεγμένοντα ιστό στην περιοχή.

Το ασβέστιο που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα, ακόμα και εάν βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα, μπορεί να επικαθήσει και να συσσωρευθεί σε σημεία όπου έχει συμβεί βλάβη των ιστών.

Φαύλος κύκλος

“Η χρόνια χρήση αλκοόλ οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο”, εξηγεί ένας εκ των θεραπόντων ιατρών του συγκεκριμένου άνδρα.

Η βλάβη στο πάγκρεας – σημειώνει – μπορεί να μειώσει την παραγωγή ενζύμων τα οποία βοηθούν την πέψη, αλλά οι ασθενείς ενδέχεται να λάβουν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ο συγκεκριμένος ασθενής είχε μία ομαλή ανάκαμψη.

Πηγές:
Foxnews

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]
Ποια είναι η σχέση κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη