Η έρευνα είχε διάρκεια εννέα ετών και πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 1.500 μαθητές. Όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, όσοι μεγάλωναν με σκληρούς γονείς στα 12-13 τους χρόνια, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αδιαφορούν μεγαλώνοντας για τα μαθήματά τους ή να έχουν πρώιμη σεξουαλική δραστηριότητα. Είχαν επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να εγκαταλείψουν τελικά το σχολείο.

"Ως άτομα έχουμε την έμφυτη συνήθεια να προσέχουμε πολύ τα μηνύματα που λαμβάνουμε από το περιβάλλον μας. Έτσι, όταν ένα παιδί μεγαλώνει με σκληρούς, απρόβλεπτους ή και επικίνδυνους ανθρώπους, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αποζητά τις άμεσες και βραχύβιες καλές στιγμές και επιβραβεύσεις", δήλωσε η ψυχολόγος Rochelle Hentges, postdoctoral fellow στο University of Pittsburgh.

Αντίθετα, "όταν το παιδί μεγαλώνει σε σταθερό, ασφαλές περιβάλλον, του φαίνεται πιο λογικό να ρίχνει το βάρος σε μακρόπνοους στόχους όπως η εκπαίδευση", πρόσθεσε. Επισήμανε όμως πως τα νέα ευρήματα δείχνουν μόνο ότι η σκληρότητα των γονέων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το παιδί και όχι ότι έχει σχέση αιτίας - αποτελέσματος με τις αρνητικές εκβάσεις στη ζωή του.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό Child Development, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1.482 μαθητές από το Μέριλαντ. Οι επιστήμονες άρχισαν να τους παρακολουθούν όταν πήγαιναν στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου και σταμάτησαν την παρακολούθηση τρία χρόνια μετά την αναμενόμενη αποφοίτησή τους από το Λύκειο.

Σκληροί θεωρήθηκαν οι γονείς που φώναζαν στα παιδιά, τα κτυπούσαν και υιοθετούσαν εκφοβιστικές συμπεριφορές, όπως λεκτικές ή σωματικές απειλές ως τιμωρία. Τα παιδιά αυτών των γονέων είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναφέρουν στην Γ’ Γυμνασίου ότι οι συμμαθητές τους ήταν γι’ αυτούς πιο σημαντικοί απ’ ό,τι η ακολούθηση των κανόνων που προσπαθούσαν να τους επιβάλλουν οι γονείς τους.

Μέχρι την Β’ Λυκείου, τα κορίτσια ήταν πιθανότερο να έχουν αρχίσει τη σεξουαλική τους ζωή και τα αγόρια να εκδηλώνουν παραβατική συμπεριφορά, όπως να κτυπάνε άλλα άτομα και να κλέβουν.

Και στα τρία χρόνια μετά την ηλικία ολοκλήρωσης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι νέοι που είχαν μεγαλώσει με σκληρούς γονείς είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν εγκαταλείψει το σχολείο είτε αυτό είχε συμβεί κάποια στιγμή στο Λύκειο ή όταν πήγαν στο πανεπιστήμιο.

Πηγές:
Child Development

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παγκόσμια ημέρα ελονοσίας: Σοβαρός κίνδυνος για τις εγκύους
Άσκηση και ενυδάτωση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ερευνητές στο Ίνσμπρουκ στοχεύουν την αντοχή των μυκήτων στα φάρμακα