Σε αυξημένο κόστος οδηγεί η κατάχρηση υπηρεσιών “επείγουσας” οφθαλμολογικής φροντίδας.

Μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ κατέδειξε ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις ασθενείς που αναζητούν επείγουσα οφθαλμολογική φροντίδα, έχουν ήπια προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αντιμετωπιστεί πολύ πιο...χαλαρά.

Η μελέτη διενεργήθηκε σε 377.000 ασθενείς από ολόκληρη τη χώρα. Ομάδα ειδικών ερεύνησε τα αρχεία των ιατρείων επειγόντων περιστατικών τα οποία αφορούσαν μία περίοδο 14 ετών. Δημοσίευσαν, στη συνέχεια, τα ευρήματα στο επιστημονικό περιοδικό Ophthalmology.

Σχεδόν 86.500 από αυτές τις επισκέψεις ήταν για τρεις προϋποθέσεις που δεν χρειάζονται ποτέ επείγουσα θεραπεία. Κοστίζουν, δε, πολύ περισσότερο σε συνθήκες επειγόντων περιστατικών. Μόνον 25.300 από τους ασθενείς αυτούς εμφάνιζαν πρόβλημα έκτακτης ανάγκης μάτι, ενώ υπόλοιποι βρίσκονταν στη μέση της κλίμακας.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν βαθύτερα τα αίτια που οδήγησαν σε ακατάλληλη χρήση των “επειγόντων” για επιπεφυκίτιδα, βλεφαρίτιδα (πρησμένα βλέφαρα) και χαλάζιο.

Οι νεότεροι άνθρωποι, οι άνδρες, τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα ή άνοια ήταν πιο πιθανό να αναζητήσουν επείγουσα περίθαλψη για πρόβλημα μη έκτακτης ανάγκης.

Πιθανό

Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που επισκέπτονται οφθαλμίατρο σε τακτική βάση, ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν φροντίδα έκτακτης ανάγκης για μη επείγον πρόβλημα στα μάτια.

"Ανάλογα με την πάθηση των ματιών, τα επείγοντα είναι η σωστή επιλογή για ορισμένους ασθενείς, αλλά δεν είναι για πολλούς άλλους”, σχολιάζει ο Brian Stagg, MD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Τα ευρήματά μας – σημειώνει – υποδηλώνουν ότι οι οφθαλμίατροι οφθαλμών, τα ασφαλιστικά Ταμεία και οι φορείς παροχής έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται πραγματικά”.

Χρήση

Οι ειδικοί ελπίζουν πως τα ευρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους παρόχους Υγείας, προκειμένου να ενημερώσουν για τη σωστή χρήση των επειγόντων περιστατικών.

Επισημαίνουν πως η έλλειψη ειδικών γιατρών σε περιοχές με χαμηλά εισοδήματα, καθώς και η αδυναμία των νεότερων ατόμων ή ανθρώπων με χαμηλό εισόδημα να απουσιάσουν από την εργασία, τους οδηγεί στα επείγοντα αργά ο βράδυ ή τα Σαββατοκύριακα.

Οι ερευνητές κατέγραψαν μία αύξηση κατά 30% στα οφθαλμολογικά περιστατικά των τμημάτων επειγόντων, ειδικά μετά το 2011.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο