Τα άτομα με κοιλιοκάκη ή με δυσανεξία στη γλουτένη μπορούν να επωφεληθούν από μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη.

Ένας σημαντικός αριθμός των ανθρώπων, ωστόσο, που δεν έχουν αυτές τις ασθένειες εξακολουθούν να υιοθετούν μία δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, με την ελπίδα ότι ωφελεί την υγεία τους.

Μία νέα έρευνα δείχνει ότι μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη μπορεί να έχει ακόμη και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο του διαβήτη.

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται κυρίως στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη σίκαλη, καθώς και σε ψημένες τροφές που περιέχουν τα συγκεκριμένα σιτηρά.

Τα άτομα με κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση διαταραχή, αποφεύγουν τη γλουτένη, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα ανταποκρίνεται επιτιθέμενο στο λεπτό έντερο.

Όλο και περισσότεροι, ωστόσο, υιοθετούν διατροφή χωρίς γλουτένη, παρά το ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν υφίστανται οφέλη για την υγεία.

Οι διαιτολόγοι συμβουλεύουν πως δεν πρέπει να αποφεύγεται η γλουτένη, αλλά να ακολουθείται μία ισορροπημένη διατροφή, με φρούτα, λαχανικά, σιτάρι ολικής άλεσης και άλλα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.

Μία νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Επιδημιολογίας της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Πρόληψης, δείχνει ότι η γλουτένη μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία από την αύξηση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε την κατανάλωση γλουτένης σε 199.794 άτομα, στο πλαίσιο τριών μακροχρόνιων μελετών.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια. Συνολικά, κατανάλωναν ημερησίως 12 γραμμάρια γλουτένης.

Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για περίπου 30 χρόνια, μεταξύ 1984 - 1990 και 2010 - 2013 και στο διάστημα αυτό εντόπισαν 15.947 περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2.

Παρακολούθηση

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη γλουτένης (έως 12 γραμμάρια την ημέρα) είχαν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.

"Οι άνθρωποι χωρίς κοιλιοκάκη μπορούν να επανεξετάσουν τον περιορισμό πρόσληψης γλουτένης για πρόληψη χρόνιων ασθενειών, κυρίως για τον διαβήτη", αναφέρει ο εκ των συγγραφέων δρ Geng Zong.

Οι ερευνητές, πάντως, σημειώνουν πως η μελέτη βασίζεται στην παρατήρηση και δεν μπορεί να αποδείξει την αιτιότητα. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα. 

Πηγές:
American Heart Association

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε αναζήτηση εφαρμοστικών στρατηγικών για τη χρηματοδότηση του καρκίνου
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;