Το εργαλείο - που ονομάζεται “φωτοπρωτεΐνη” - σπάει σε δύο κομμάτια τα κύτταρα όταν εκτίθεται στο φως, επιτρέποντας στους επιστήμονες να μελετήσουν και να παρέμβουν στην κυτταρική λειτουργία με νέους και διαφορετικούς τρόπους.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται ο εντοπισμός της πρωτεΐνης στα κύτταρα των θηλαστικών. Η πρωτεΐνη είναι αρχικά στο κυτταρόπλασμα και αποκλείεται από τον πυρήνα του κυττάρου (μπλε περιοχή στο μέσον κάθε κυττάρου).

Με τον φωτισμό, το τμήμα της πρωτεΐνης που την εμποδίζει από την είσοδο του πυρήνα αποσχίζεται και η πρωτεΐνη είναι πλέον σε θέση να εισέρχεται στον πυρήνα. Η συγκέντρωση της πρωτεΐνης αντιπροσωπεύεται από το μπλε χρώμα, υποδεικνύοντας μία χαμηλή συγκέντρωση, ενώ το κόκκινο αντιπροσωπεύει μια υψηλή συγκέντρωση. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι γνωστό ως "εγκλωβισμός". 

"Στέλνοντας φως μέσα στο κύτταρο, μπορούμε να προκαλέσουμε την φωτοπρωτεΐνη, να διασπαστεί και να αφαιρεθεί ο αναστολέας, ώστε να απελευθερώσει την πρωτεΐνη μέσα στο κύτταρο", αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Robert Campbell, καθηγητής στο Τμήμα Χημείας. Μόλις η πρωτεΐνη απελευθερωθεί, μπορεί να ξεκινήσει να εκτελεί την κανονική λειτουργία του εντός του κυττάρου.

Το εργαλείο είναι σχετικά εύκολο στη χρήση του και μπορεί να εφαρμοστεί ευρέως και για άλλες έρευνες που περιλαμβάνουν τον έλεγχο των διαδικασιών μέσα σε ένα κύτταρο.

Η δύναμη του φωτο-ευαίσθητων πρωτεϊνών, εξηγεί ο Campbell, είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη των εσωτερικών λειτουργιών κάθε ζωντανού κυττάρου.

Βακτήρια

"Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το φωτο-πρωτεΐνη για να μελετήσουμε βακτήρια, την μαγιά ή ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο ή ακόμα και σε ολόκληρα ζώα, όπως τα ποντίκια”, τονίζει ο Campbell, για να διευκρινίσει:

"Για να βάλουμε αυτές τις πρωτεΐνες μέσα σε ένα ζώο, απλά συνδέουμε το γονίδιο για την πρωτεΐνη στο DNA και το τοποθετούμε στα κύτταρα χρησιμοποιώντας καθιερωμένες τεχνικές.

Θέλουμε να δώσουμε νέες προοπτικές στην κυτταρική βιολογία. Βλέπω αμέτρητες πιθανές εφαρμογές για την έρευνα και τις μελλοντικές μελέτες. -Από την μέθοδο αυτή μπορούμε να δούμε ποια κύτταρα γίνονται οποίοι ιστοί στην ανάπτυξη της βιολογίας, ώστε να διερευνούμε τις δυνατότητες της γενετικής επεξεργασίας”.

Πηγές:
Η μελάτη δημοσιεύθηκε στο Nature Methods

Ειδήσεις υγείας σήμερα
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά