Άνθρωποι με αναλογικά υψηλότερες ποσότητες σκληρότερης ασβεστοποιημένη πλάκας προέβλεπαν καλύτερα τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ενώ η μαλακή πλάκα όχι, σύμφωνα με ερευνητές.

Η έρευνα θεωρείται σημαντική για την ανακάλυψη του ποιος έχει κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Ο Brent Muhlestein, του Intermountain Medical Centre Heart Institute στη Γιούτα, δήλωσε ότι πρόκειται για δείκτη νόσου, όχι κινδύνου. Πιστεύει ότι πιθανόν είναι πολύ σημαντικός προγνωστικός παράγοντας.

Σύμφωνα με την έρευνα, που θα παρουσιαστεί στο American College of Cardiology Scientific Sessions, η θεώρηση ότι η μαλακή πλάκα είναι πιο πιθανό να διαρραγεί και να προκαλέσει καρδιακή προσβολή σε σχέση με τη σκληρότερη ασβεστοποιημένη πλάκα στη στεφανιαία αρτηρία μπορεί να είναι λανθασμένη.

Με βάση τη νέα έρευνα, φαίνεται περισσότερο ότι η ασβεστοποιημένη πλάκα συνδέεται με αρνητικά καρδιαγγειακά γεγονότα.

Η έρευνα ενδεχομένως μπορεί να σημαίνει ότι πολλοί ασθενείς μπορεί να μη χρειάζονται θεραπεία με στατίνες, ακόμα και αν έχουν υψηλή χοληστερόλη.

Ο Muhlestein είπε ότι ενδεχομένως μπορούμε να τους εντοπίσουμε. Αν δεν υπάρχει αρτηριοσκλήρυνση δεν έχουμε καρδιακή προσβολή. Το σκορ ασβεστοποίησης μπορεί να επιτρέπει να επιλέγουμε σωστότερα αυτούς που αντιμετωπίζουμε.

Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για σχεδόν 7 χρόνια κατά μέσον όρο για να διαπιστώσουν αν η σύνθεση πλακών είχε προβλέψει το πιθανό καρδιακό επεισόδιο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα