Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι μια από τις συχνότερες παθήσεις με άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Πρόκειται για μια εκφυλιστική νόσο με μακρόχρονη εξέλιξη, κατά την οποία ο χόνδρος της άρθρωσης σταδιακά καταστρέφεται με αποτέλεσμα την επώδυνη επαφή του μηριαίου οστού με την κνήμη και την επιγονατίδα κατά τη διάρκεια των κινήσεων. Ο πόνος εντείνεται με την πάροδο του χρόνου, ενώ μπορεί να υπάρχουν περίοδοι ύφεσης και έξαρσης, ιδιαίτερα μετά από έντονη καταπόνηση της άρθρωσης. Άλλα σημαντικά συμπτώματα της πάθησης αποτελούν το οίδημα, η δυσκαμψία (εμφανίζεται κυρίως με έλλειμμα στην έκταση του γόνατος), η παραμόρφωση (συνήθως ραιβότητας, δηλ. η κνήμη κλίνει προς τα μέσα) και, πιο σπάνια, η αστάθεια και η αδυναμία βάδισης. Τελικά, η  χρόνια φλεγμονή οδηγεί στην καταστροφή της άρθρωσης προκαλώντας σημαντική δυσκολία σε καθημερινές δραστηριότητες όπως στο περπάτημα και το ανεβοκατέβασμα στις σκάλες καταλήγοντας σε σοβαρού βαθμού αναπηρία. Συνήθως η πάθηση εμφανίζεται μετά την ηλικία των 50, ενώ άλλες μορφές αρθρίτιδας του γόνατος όπως η ρευματοειδής και η μετατραυματική εμφανίζονται συνήθως σε μικρότερες ηλικίες. Τα συμπτώματα στις μορφές αυτές είναι τα ίδια, η εξέλιξή τους, όμως είναι πιο γρήγορη καθιστώντας πιο επιτακτική την ανάγκη για πρώιμη αντιμετώπιση.          

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με τον ακτινολογικό έλεγχο. Η θεραπεία στα αρχικά στάδια είναι συντηρητική, με φαρμακευτική αγωγή. Σε προχωρημένο στάδιο, όμως, η ριζική αντιμετώπιση είναι χειρουργική. Συγκεκριμένα, διενεργείται αντικατάσταση των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών του μηριαίου οστού και της κνήμης με μια τεχνητή άρθρωση (ολική αρθροπλαστική γόνατος). Η αρθροπλαστική έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση της λειτουργικότητας της άρθρωσης και την εξαφάνιση του πόνου. Η τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων δεκαετιών έχει βοηθήσει σημαντικά και τον τομέα των αρθροπλαστικών γόνατος εισάγοντας νέες μεθόδους και καλύτερα υλικά, ενώ πλέον ο προεγχειρητικός σχεδιασμός μπορεί να γίνει με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή για την καλύτερη και με την μεγαλύτερη ακρίβεια επιλογή των προθέσεων που θα χρησιμοποιηθούν.

Πέρα από τη χρήση των υπολογιστών, όμως, η πραγματική επανάσταση στη χειρουργική του γόνατος έχει προέλθει από την τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας (minimal invasive surgery – MIS). Η φιλοσοφία της μεθόδου βασίζεται στη χρήση ειδικών εργαλείων ώστε να προκαλείται ο μικρότερος δυνατός τραυματισμός στα στοιχεία της άρθρωσης κατά την εισαγωγή της τεχνητής πρόθεσης. Η τομή του δέρματος είναι μικρή, η κάκωση των μαλακών μορίων ελάχιστη και το σημαντικότερο είναι ότι ο τένοντας του τετρακέφαλου δεν κόβεται, όπως γίνεται στην κλασική τεχνική, αλλά ανασηκώνεται με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων. Η ακεραιότητα του τένοντα αυτού είναι προϋπόθεση για την ταχεία ανάρρωση μετά το χειρουργείο, καθώς ο τετρακέφαλος είναι ο μεγαλύτερος μυς του κάτω άκρου και υπεύθυνος για την έκταση του γόνατος αλλά και πολύ σημαντικός για κινήσεις  όπως η βάδιση, το τρέξιμο, το άλμα και το βαθύ κάθισμα. Λόγω του ελάχιστου τραυματισμού των μαλακών μορίων της άρθρωσης  η απώλεια αίματος είναι, επίσης,  ελάχιστη - σε ποσοστό 95% δεν χρειάζεται μετάγγιση- και ο  μετεγχειρητικός πόνος σημαντικά μειωμένος σε σύγκριση με τις συμβατικές τεχνικές, επιτρέποντας την αντιμετώπισή του με απλά αναλγητικά. Ο ασθενής κινητοποιείται (σηκώνεται από το κρεβάτι) την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα, ενώ την τέταρτη ημέρα είναι έτοιμος να βγει από το νοσοκομείο. Ο χρόνος φυσιοθεραπείας στο σπίτι περιορίζεται περίπου στο μισό και έτσι, σε ένα περίπου μήνα ο ασθενής είναι έτοιμος να επιστρέψει σε φυσιολογικές δραστηριότητες, όπως περπάτημα, οδήγηση, αλλά και στην εργασία του.

Με την τεχνική ελάχιστης παρεμβατικότητας MIS επιτυγχάνουμε και για την ολική αρθροπλαστική γόνατος αυτό που στη σύγχρονη εποχή είναι το ζητούμενο για κάθε είδους χειρουργική επέμβαση, δηλαδή ταχύτερη ανάρρωση με λιγότερες επιπλοκές και μικρότερη ταλαιπωρία του ασθενούς. Η Κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών με διευθυντή το Δρ Ιωάννη Τσαρούχα έχει συσσωρεύσει τα τελευταία χρόνια μεγάλη εμπειρία στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας για την αρθροπλαστική του γόνατος και προσφέρει υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες σε ένα από τα πλέον καταξιωμένα νοσοκομεία της Ευρώπης. Η λύση στο πρόβλημα της αρθρίτιδας του γόνατος είναι πια περισσότερο προσιτή από ποτέ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γερμανία: φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα για τις ελλείψεις γιατρών
Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος: Διακήρυξη του ευρωπαϊκού συνεταιριστικού κινήματος για τις ευρωεκλογές
ΙΑΣΩ: Σεμινάριο για τις εξελίξεις στον τομέα της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Υπερηχογραφίας