Οι εγκέφαλοι των ατόμων που έχουν γεννηθεί τυφλοί, κάνουν νέες συνδέσεις εξαιτίας της απουσίας οπτικών πληροφοριών, ώστε να ενισχύονται – ως αντιστάθμισμα – ικανότητες, όπως η αυξημένη αίσθηση της ακοής, της όσφρησης και της αφής, καθώς και γνωστικές λειτουργίες (όπως η μνήμη και η γλώσσα).

Αυτό προκύπτει από μελέτη επιστημόνων του Massachusetts Eye and Ear. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο PLoS ONE και περιγράφει για πρώτη φορά το σύνολο των διαρθρωτικών, λειτουργικών και ανατομικών αλλαγών στον εγκέφαλο, οι οποίες είναι εμφανείς σε όσους γεννήθηκαν τυφλοί και που δεν υπάρχουν σε άτομα με φυσιολογική όραση.

“Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι δομικές και λειτουργικές νευροπλαστικές εγκεφαλικές αλλαγές που συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της πρόωρης τύφλωσης, μπορεί να είναι πιο διαδεδομένη από ό,τι αρχικά εκτιμάτο”, σχολίασε η επικεφαλής της μελέτης Corinna M. Bauer από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

“Παρατηρήσαμε σημαντικές αλλαγές, όχι μόνο στον ινιακό φλοιό (όπου γίνεται επεξεργασία της όρασης), αλλά και σε περιοχές που εμπλέκονται στη μνήμη, την επεξεργασία της γλώσσας και αισθητικές λειτουργίες”.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου με σκιαγραφικό, προκειμένου να εντοπίσουν τις αλλαγές, σε 12 άτομα τα οποία είχαν γεννηθεί τυφλά ή τυφλώθηκαν πριν από την ηλικία των 3 ετών.

Συνέκριναν τις εξετάσεις τους με εκείνες μίας άλλης ομάδας 16 ατόμων, τα οποία είχαν κανονική όραση.

Αλλαγές

Στις εξετάσεις των ατόμων με πρόωρη τύφλωση, η ομάδα παρατήρησε δομικές και λειτουργικές αλλαγές συνδεσιμότητας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ενισχυμένες συνδέσεις, αποστολή πληροφοριών εκατέρωθεν στις περιοχές του εγκεφάλου, που δεν υπήρξαν στην ομάδα των ατόμων με κανονική όραση.

Αυτές οι συνδέσεις δείχνουν ότι ο εγκέφαλος διαμορφώνει νέα κυκλώματα, προκειμένου να υποκαταστήσει την απουσία οπτικών ερεθισμάτων. Πρόκειται για τη διαδικασία της νευροπλασίας η οποία παρέχει στον εγκέφαλο την ικανότητα να προσαρμόζεται στα βιώματα του ατόμου.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η αυξημένη κατανόηση αυτών των συνδέσεων θα οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές προσπάθειες αποκατάστασης και θα επιτρέψει σε τυφλά άτομα να αντισταθμίσουν την απουσία οπτικής πληροφορίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εάν ο εγκέφαλος μπορεί να “επανακαλωδιωθεί”, ενδέχεται με την εκπαίδευση και τη χρήση άλλων αισθήσεων, όπως η ακοή, η αφή και η ανάγνωση με το σύστημα Braille, υπάρχει τεράστια δυνατότητα προσαρμογής του.

Πηγές:
PLoS ONE

Ειδήσεις υγείας σήμερα
18 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως