Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μινι αντίγραφο του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας χρησιμοποιώντας ανθρώπινοι ιστό και ιστό ποντικών.

Αν και η συσκευή δεν μοιάζει με μήτρα, σάλπιγγες και ωοθήκες, οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα πρέπει να τους βοηθήσει στην κατανόηση των νόσων αυτών των οργάνων.

Παρέχει επίσης νέο τρόπο να εξεταστούν νέες αγωγές. Η εργασία είναι μέρος σχεδίου για τη δημιουργία ολόκληρου οργανισμού σε  chip.

Τελικός στόχος θα είναι  η λήψη κυττάρων από οποιοδήποτε άνθρωπο για να δημιουργηθεί εξατομικευμένο μοντέλο του οργανισμού για τη δοκιμή φαρμάκων και αγωγών.

Το τρισδιάστατο μοντέλο είναι φτιαγμένο από σειρά κύβων από τους οποίους καθένας αντιπροσωπεύει τα διαφορετικά μέρη του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Κάθε κύβος περιέχει συγκεντρώσεις ζωντανών κυττάρων από αντίστοιχα μέρη του συστήματος-ωοθήκες, σάλπιγγες, μήτρα, κόλπο και τράχηλο.

Οι κύβοι συνδέονται με μικρούς σωλήνες που επιτρέπουν σε ειδικό υγρό να ρέει σε όλο το σύστημα, όπως το αίμα.

Αυτό σημαίνει ότι τα μινι όργανα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας ορμόνες μιμούμενα αυτό που συμβαίνει στο γυναικείο οργανισμό σε κύκλο 28 ημερών.

Ένας από τους κύβους αναπαριστά το ήπαρ επειδή αυτό το όργανο παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό φαρμάκων.

Εξετάσεις υπέδειξαν ότι οι ιστοί στο σύστημα ανταποκρίνονταν στην κυκλική ροή ορμονών με παρόμοιο τρόπο με αυτό του γυναικείου οργανισμού.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα