Κοινό αντιβιοτικό- doxycycline –ενδεχομένως μπορεί να αντιμετωπίσει ή να προλάβει τη διαταραχή μετατραυματικού στρες διαταράσσοντας τη δημιουργία αρνητικών σκέψεων στον εγκέφαλο.

Ερευνητές του University College London έδωσαν σε 76 εθελοντές είτε doxycycline είτε placebo και τους τοποθέτησαν μπροστά από έναν υπολογιστή.

Η οθόνη γινόταν είτε μπλε είτε κόκκινη και ένα από τα χρώματα συνδεόταν με 50% πιθανότητες υποβολής σε οδυνηρό ηλεκτρικό σοκ.

Αυτό συνέβη 160 φορές, με τα χρώματα να εμφανίζονται σε τυχαία σειρά ώστε οι συμμετέχοντες να μάθουν να συνδέουν το κακό χρώμα με το σοκ.

Μια εβδομάδα αργότερα, οι συμμετέχοντες που δεν έλαβαν φάρμακο επέστρεψαν για την επανάληψη του πειράματος. Αυτή τη φορά δεν υπήρχαν ηλεκτρικά σοκ αλλά οι συμμετέχοντες άκουγαν δυνατό ήχο μετά το κάθε χρώμα.

Η αντίδραση φόβου μετρήθηκε από το ανοιγοκλείσιμο των ματιών.

Η αντίδραση στην ανάμνηση του φόβου μετρήθηκε αφαιρώντας την αντίδραση στον ήχο του ‘καλού’ χρώματος από την αντίδραση στον ήχο του ‘κακού’ χρώματος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η αντίδραση στο φόβο με doxycycline μειώθηκε κατά 60% την πρώτη φορά σε σχέση με όσους έλαβαν placebo, υποδεικνύοντας ότι η ανάμνηση του φόβου κατεστάλη σημαντικά από το φάρμακο.

Ο Dominik Bach, δήλωσε ότι όταν μιλάμε για μείωση της ανάμνησης του φόβου δεν μιλάμε για το σβήσιμο της ανάμνησης αυτού που συνέβη. Οι συμμετέχοντες μπορεί να μην ξεχνούν ότι έλαβαν σοκ όταν η οθόνη ήταν κόκκινη αλλά ξεχνούν να φοβούνται ενστικτωδώς όταν βλέπουν στη συνέχεια κόκκινη οθόνη.

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες προκαλείται από υπερλειτουργία της ανάμνησης του φόβου και η έρευνα δείχνει ότι η doxycycline μπορεί να μειώσει την αντίδραση ανάμνησης του φόβου σε υγιείς εθελοντές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry.

 

Πηγές:
Molecular Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: Εβδομάδα δωρεάν εξετάσεων για σεξουαλικά νοσήματα
To MSD For Mothers κατά της μητρικής θνησιμότητας
Πόσο σοβαρά παίρνουμε τα μουχλιασμένα τρόφιμα [μελέτη]