Άνθρωποι που ήταν δραστήριοι και ασκούνταν τακτικά πριν το εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν αναπηρία μετά το συμβάν, αναφέρει νέα έρευνα.

Ωστόσο, η ποσότητα σωματικού λίπους που είχε κάποιος δεν φάνηκε να συνδέεται με αναπηρία μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, ανακάλυψε η έρευνα.

Σημαντική ήταν η σωματική φόρμα.

Η Pamela Rist, του Harvard University, δήλωσε ότι το να είναι αδρανής κάποιος πριν το εγκεφαλικό προβλέπει υψηλότερο κίνδυνο να είναι εξαρτημένος πριν και μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η νέα έρευνα περιέλαβε 18.000 ανθρώπους χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, που παρακολουθήθηκαν για 12χρόνια. Στο συγκεκριμένο διάστημα σχεδόν 1.400 υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά επέζησαν.

Τρια χρόνια μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, όσοι ασκούνταν τακτικά πριν το εγκεφαλικό είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να μπορούν να κάνουν βασικές δουλειές, όπως να κάνουν μπάνιο μόνοι τους.

Οι άνθρωποι με καλύτερη φόρμα ήταν 16% πιο πιθανό να μπορούν να εκτελούν πολύπλοκες εργασίες, όπως ρύθμιση των οικονομικών σε σύγκριση με όσους δεν ασκούνταν πριν το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Rist δήλωσε ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ο ΔΜΣ δεν ήταν παράγοντας που προέβλεπε το επίπεδο αναπηρίας μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ενεργή σεξουαλική ζωή στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια απομακρύνει τη συναισθηματική αποξένωση
Στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ 9χρονη με μηνιγγίτιδα
25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς