Έρευνα προειδοποιεί ότι η υπερβολική κατανάλωση λευκού κρασιού μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο διηθητικού μελανώματος.

Προηγούμενη έρευνα υπέδειξε ότι το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογένεση, καθώς η αιθανόλη μεταβολίζεται σε οξική αλδείνη που βλάπτει το DNA.

Ερευνητές του Brown University χρησιμοποίησαν στοιχεία ερευνών στις οποίες 210.252 συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 18,3 χρόνια με χρήση ερωτηματολογίων για τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων ώστε να διαπιστώσουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Γενικά, η πρόσληψη αλκοόλ συνδέθηκε με 14% υψηλότερο κίνδυνο μελανώματος ανά ποτό την ημέρα.

Άλλα είδη αλκοόλ δεν επηρέασαν σημαντικά τον κίνδυνο μελανώματος. Η σχέση ήταν πιο ισχυρή για μέρη του σώματος που συνήθως εκτίθενται λιγότερο στον ήλιο.

Η Eunyoung Cho, δήλωσε ότι σε σχέση με όσους δεν έπιναν, όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον 20 γρ. αλκοόλ την ημέρα ήταν 2% πιο πιθανό να διαγνωστούν με μελάνωμα στο κεφάλι, το λαιμό ή τα άκρα, αλλά 73% πιο πιθανό να διαγνωστούν με μελάνωμα στον κορμό. Η ερευνήτρια δήλωσε ότι το εύρημα ήταν καινούργιο και θα χρειαστεί νέα έρευνα. Προκάλεσε εντύπωση ότι το λευκό κρασί ήταν το μόνο ποτό που συνδέθηκε ανεξάρτητα με αυξημένο κίνδυνο μελανώματος.

Η αιτία της σχέσης δεν είναι γνωστή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι παραλήρημα ασθενών μετά από έμφραγμα επιδεινώνει την έκβασή τους
18 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες