Η σχέση με τη φύση είναι γνωστό πως ωφελεί το σώμα και το πνεύμα- και γενικά την ευεξία.

Ο χρόνος σε εξωτερικούς χώρους είναι τεχνική χαλάρωσης που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι για να ξεχάσουν το στρες, ενώ άλλοι προτιμούν να αθλούνται εκεί αντί για το γυμναστήριο.

Έρευνα ωστόσο έδειξε ότι η φύση μπορεί ενδεχομένως να είναι το καλύτερο για τους ηλικιωμένους. Μια βόλτα στο δάσος και σε πράσινους χώρους πιθανόν προκαλεί αλλαγές στο επίπεδο ενδιαφέροντος, δέσμευσης και σύγχυσης στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων που ζουν στις πόλεις.

Τα ευρήματα έχουν σημαντική εφαρμογή για αρχιτέκτονες και επαγγελματίες υγείας, καθώς ο πλανήτης έχει γηράσκοντα πληθυσμό.

Ο Chris Neale, του University of York, δήλωσε ότι οι πράσινοι χώροι στις πόλεις έχουν να παίξουν ρόλο όσον αφορά τη συμβολή σε υποστηρικτικό αστικό περιβάλλον για τους ηλικιωμένους, περιορίζοντας το στρες που ενισχύεται από τη ζωή στις πόλεις.

Οι ερευνητές επέλεξαν 8 εθελοντές 65 ετών και άνω και τους υπέβαλαν σε ΗΕΓ που κατέγραψε την εγκεφαλική δραστηριότητα καθώς περπατούσαν σε πολύβουα ή πράσινα μέρη.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα πράσινα μέρη είχαν ωφέλιμη επίδραση και τα προτιμούσαν οι συμμετέχοντες καθώς ήταν πιο ήσυχα και χαλαρωτικά.

Η έρευνα έδειξε ότι αυτές οι περιοχές είναι σημαντικές για την υγεία. Η πρόσβαση σε πράσινους χώρους θα μπορούσε να είναι επιλογή σχετικά χαμηλού κόστους για τη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας των ηλικιωμένων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Environmental Research and Public Health.

 

Πηγές:
International Journal of Environmental Research and Public Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ