Πρόσφατη ανακάλυψη σε ποντικούς θα μπορούσε μια ημέρα να οδηγήσει σε νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση ανθρώπων με τη νόσο ALS.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι καταστέλλοντας μια πρωτεΐνη επέκτειναν σημαντικά τις ζωές των ποντικών με μια μορφή ALS, προοδευτική νευροεκφυλιστική νόσο.

Σε ένα πείραμα, ποντικοί που δεν αντιμετωπίστηκαν δεν έζησαν περισσότερο από 29 ημέρες. Ορισμένοι με καταστολή της πρωτεΐνης ataxin 2 ήταν ζωντανοί περισσότερες από 400 ημέρες.

Μαζί με παράγοντες κινδύνου, όπως μεγάλη ηλικία, μεταλλάξεις σε ορισμένα γονίδια μπορούν να προκαλέσουν ALS.

Ένας δείκτης είναι συστάδες της πρωτεΐνης TDP-43 στον εγκέφαλο. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν σχέση μεταξύ αυτής και της ataxin 2.

Τα κύτταρα χρειάζονται την TDP-43 για να επιβιώσουν, που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη  δεν μπορεί να κατασταλεί ολοκληρωτικά. Η ataxin 2 δεν είναι απαραίτητη για την επιβίωση των κυττάρων, εξηγούν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές θέλησαν να ανακαλύψουν αν μπορούσαν να προστατεύσουν τους ποντικούς από τις συνέπειες της TDP-43 μειώνοντας την ποσότητα της ataxin 2, δήλωσε ο Aaron Gitler,

Επενέβησαν σε ποντικούς με τη νόσο, που δεν είχαν συμπτώματα, είτε ώστε να έχουν μισή από τη φυσιολογική ποσότητα ataxin 2  είτε να μην την έχουν καθόλου.

Σε σύγκριση με φυσιολογικούς ποντικούς με ALS, όσοι είχαν μισή ataxin 2 επέζησαν πολύ περισσότερο.

Όταν απομάκρυναν εντελώς την ataxin 2, η επιβίωση επιμηκύνθηκε και ορισμένοι ποντικοί έζησαν εκατοντάδες ημέρες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.

Πηγές:
Nature.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα