Η υπερβολική χρήση smartphone οδηγεί σε προβλήματα και οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στον εθισμό, σύμφωνα με έρευνα του Binghamton University- State University of New York.

Το κινητό έχει γίνει όπλο που παράγει γρήγορη και άμεση ικανοποίηση. Οι νευρώνες εκπυρσοκροτούν και εκκρίνεται ντοπαμίνη και με τον καιρό αυτό μας οδηγεί να έχουμε επιθυμία για γρήγορη ενημέρωση και άμεση ικανοποίηση. Η διαδικασία επίσης έχει συμβάλει στην ανάπτυξη βραχείας ακτίνας προσοχής και ευαισθησίας στην ανία.

Η έρευνα έγινε σε 182 φοιτητές, από τους οποίους ζητήθηκε να αναφέρουν την καθημερινή τους ρουτίνα σχετικά με τη χρήση κινητού.

Οι απαντήσεις κατηγοριοποιήθηκαν ως εξής: ‘’προσεκτικός’’, ‘’πολύ αφοσιωμένος’’, ‘’φανατικός’’ και ‘’εθισμένος’’. Ποσοστό 7% χαρακτηρίστηκαν εθισμένοι και 12% φανατικοί. Και οι 2 ομάδες  είχαν προσωπικά, κοινωνικά και εργασιακά προβλήματα λόγω της παρορμητικής ανάγκης να είναι πάνω από τα κινητά τους. Γενικά, είχαν σημαία ενδεικτικά κατάθλιψης, κοινωνικής απομόνωσης, κοινωνικού άγχους ντροπαλότητας, χαμηλής αυτοεκτίμησης και παρορμητικότητας. Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να είναι ευάλωτες στον εθισμό.

Αν και όσοι χαρακτήρισαν τον εαυτό τους εθισμένο ήταν μειοψηφία, ο ερευνητής προβλέπει ότι ο εθισμός θα αυξηθεί, καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να προχωρά και όσοι αναπτύσσουν εφαρμογές και παιχνίδια βρίσκουν νέους τρόπους να εξασφαλίσουν τη μακροχρόνια δέσμευση με την τεχνολογία.

Ερευνητής δήλωσε ότι αν κάποιος αναγνωρίζει ορισμένα από αυτά τα στοιχεία μπορεί να αναζητήσει ενδεχομένως βοήθεια.

Χρησιμοποιείτε την τεχνολογία ως τρόπο διαφυγής από προβλήματα ή ανακούφισης από αισθήματα ενοχής, άγχους ή κατάθλιψης

  • Αγνοείτε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα για χάρη αυτού που συμβαίνει ψηφιακά.
  • Κοιτάτε συνέχεια το smartphone, ακόμα και αν δε χτυπά ή δονείται.
  • ‘’Τρελαίνεστε’’ όταν δεν έχετε μαζί σας το smartphone.

H μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Information Systems Journal. 

Πηγές:
Information Systems Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για τα προϊόντα θεραπευτικής κατηγορίας “Σκευασμάτων χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη”.
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;