Πρόσφατη έρευνα ανέφερε ότι άνθρωποι που τρέχουν τείνουν να ζουν περίπου 3 χρόνια περισσότερο από αυτούς που δεν τρέχουν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αν και άλλα είδη άσκησης, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο, συνδέονταν με μεγαλύτερη επιβίωση αυτή δεν ήταν στον ίδιο βαθμό με το τρέξιμο.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι τρέξιμο για μια ώρα μπορεί ενδεχομένως να μεταφραστεί σε επιπλέον 7 ώρες στη ζωή κάποιου ανθρώπου.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι βελτιώσεις στο προσδόκιμο επιβίωσης εξισορροπήθηκαν σε περίπου 4 ώρες τρεξίματος την εβδομάδα.

Υπήρχε ωστόσο παράξενη σχέση μεταξύ τρεξίματος και μακροζωίας. Τα στοιχεία έδειξαν ότι άνθρωποι που τρέχουν τείνουν να ζουν περισσότερο-το τρέξιμο συγκεκριμένα δεν αύξανε τη μακροζωία.

Αυτό πιθανόν οφείλεται στο ότι όσοι τρέχουν κάνουν γενικά υγιεινές επιλογές, όπως διατήρηση του βάρους, και αποχή από το κάπνισμα και το ποτό. Παρόλα αυτά, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το τρέξιμο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική μορφή άσκησης.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι όσοι τρέχουν και κάνουν και άλλα είδη άσκησης έχουν τον ίδιο χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αν και ο συνδυασμός είναι η καλύτερη επιλογή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι το τρέξιμο ενδεχομένως έχει τα περισσότερα οφέλη στη δημόσια υγεία, αλλά δεν είναι η καλύτερη μορφή άσκησης για όλους, καθώς ορισμένες παθήσεις μπορούν να περιορίσουν την πρακτική του.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Progress in Cardiovascular Disease.

 

Πηγές:
Progress in Cardiovascular Disease.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας