Νέα έρευνα αναφέρει ότι η κατανάλωση χυμού από παντζάρι πριν την άσκηση, αυξάνει την επίδοση του εγκεφάλου ηλικιωμένων, αντικατοπτρίζοντας τις λειτουργίες ενός πιο νέου εγκεφάλου.

Ερευνητές του Wake Forest University, μελέτησαν περίπου 26 άντρες και γυναίκες 55 ετών και άνω, που δεν ασκούνταν, είχαν υπέρταση και δεν λάμβαναν πάνω από 2 φάρμακα για την υπέρταση.

Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν συμπλήρωμα χυμού από παντζάρι 3 φορές την εβδομάδα, για 6 εβδομάδες, μια ώρα πριν από μετρίως έντονο 50λεπτο περίπατο σε διάδρομο.

Οι μισοί έλαβαν σκεύασμα με 560 mg νιτρικού άλατος και οι άλλοι placebo με πολύ λίγο νιτρικό άλας.

Ο συνδυασμός του χυμού με την άσκηση δίνει περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο και δημιουργεί τέλειο περιβάλλον για την ενδυνάμωση του σωματοκινητικού φλοιού.

Ανάλυση μετά την άσκηση έδειξε ότι αν και οι ομάδες είχαν παρόμοια επίπεδα νιτρικού άλατος και νιτρώδους άλατος στο αίμα πριν πιούν το χυμό, η ομάδα του χυμού είχε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την ομάδα του placebo μετά την άσκηση.

Τα παντζάρια περιέχουν μεγάλη ποσότητα νιτρικού άλατος, που μετατρέπεται σε  νιτρώδες άλας και έπειτα σε μονοξείδιο του αζώτου όταν καταναλώνεται.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το μονοξείδιο του αζώτου αυξάνει τη ροή αίματος στον οργανισμό και ότι πολλές έρευνες έδειξαν πως μπορεί να βελτιώσει την επίδοση στην άσκηση, σε ανθρώπους διαφόρων ηλικιών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journals of Gerontology: Medical Sciences.

Πηγές:
Journals of Gerontology: Medical Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]