Σε έρευνα που έγινε σε σχεδόν 3 εκατομμύρια ενήλικες στη Σουηδία ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου μειώθηκε σημαντικά τις προηγούμενες δεκαετίες, με τους διαβητικούς να έχουν τη μεγαλύτερη πτώση.

Ερευνητές του University of Gothenburg, έδειξαν ότι η εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων και θανάτων σε ανθρώπους με διαβήτη στη Σουηδία μειώθηκε σημαντικά από το 1998 έως το 2014.

Η μεγάλη έρευνα περιέλαβε 2,96 εκατομμύρια ανθρώπους, 3.700 εκ των οποίων είχαν διαβήτη τύπου 1 και 460.000 τύπου 2.

Συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 1, μέσης ηλικίας 35 ετών, είχαν 40% μείωση στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου κατά τη διάρκεια της έρευνας, ενώ η ομάδα ελέγχου χωρίς διαβήτη είχε μείωση 10%.

Ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, μέσης ηλικίας 65 ετών, είχαν 50% μείωση στην καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με 30% στην ομάδα ελέγχου.

Ο Dr. Aidin Rawshani, δήλωσε ότι πρόκειται για τεράστια βελτίωση στον διαβήτη και την καρδιαγγειακή περίθαλψη στη Σουηδία.

Οι συμμετέχοντες ταιριάστηκαν κατά ηλικία, φύλο και περιοχή και οι θάνατοι που μετρήθηκαν στην έρευνα συνδέονταν σχεδόν ολοκληρωτικά με την καρδιαγγειακή νόσο.

Ο Rawshani δήλωσε ότι ένα από τα κύρια ευρήματα της έρευνας είναι ότι οι  θάνατοι και η εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων μειώνονται στον πληθυσμό, στις ομάδες ελέγχου και στους ανθρώπους με διαβήτη 1 και 2.

Η έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 έχουν μικρότερη βελτίωση διαχρονικά όσον αφορά τους θανάτους σε σύγκριση με τις ομάδες ελέγχου, ενώ άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 έχουν ίση βελτίωση με αυτή στις ομάδες ελέγχου.

Ερευνητές πιστεύουν ότι η μείωση των καρδιαγγειακών νόσων ενδεχομένως μπορεί μερικώς να οφείλεται στη χρήση φαρμάκων για την πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων, στις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης (επαναγγείωση) 

και στη βελτιωμένη χρήση εργαλείων μέτρησης του σακχάρου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine.

Πηγές:
New England Journal of Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα