Ερευνητές του University of Rochester Medical Center ανακάλυψαν πρωτεΐνη που ενδεχομένως παίζει ρόλο στην αποκατάσταση της ακοής μετά από βλάβη λόγω έκθεσης σε θόρυβο.

Το γονίδιο Foxo3, που έχει βρεθεί πως επηρεάζει τη μακροζωία προστατεύει τα εξωτερικά τριχωτά κύτταρα στο εσω ους από βλάβη.

Άνθρωποι με γενετική μετάλλαξη που οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα Foxo3 έχει φανεί πως ζουν περισσότερο.

Η Dr. Patricia White, δήλωσε ότι ενώ περισσότερα από 100 γονίδια έχουν εντοπιστεί να εμπλέκονται στην απώλεια ακοής των παιδιών, λίγα είναι γνωστά σχετικά με την αποκατάσταση της ακοής μετά την έκθεση σε θόρυβο.

Η έρευνα έδειξε ότι το Foxo3 θα μπορούσε να παίζει σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό του ποιοι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι πιο ευάλωτοι στην απώλεια ακοής.

Ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα που αφορούσαν ποντικούς με απουσία του γονιδίου Foxo3 και ανακάλυψαν ότι δεν μπορούσαν να ανακτήσουν την ακοή μετά την έκθεση σε δυνατούς θορύβους.

Οι συγκεκριμένοι ποντικοί επίσης είχαν χάσει το μεγαλύτερο μέρος των εξωτερικών τριχωτών κυττάρων σε σύγκριση με τους ποντικούς της ομάδας ελέγχου που δεν έχασαν σημαντική ποσότητα τριχωτών κυττάρων.

Η White δήλωσε ότι η ανακάλυψη πως το Foxo3 είναι σημαντικό για την επιβίωση των  εξωτερικών τριχωτών κυττάρων,  είναι σημαντική εξέλιξη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific reports.

Πηγές:
Scientific reports.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις