Ερευνητές του University of Texas MD Anderson Cancer Center, ανέπτυξαν νέο προγνωστικό εργαλείο για την πρόβλεψη του κινδύνου υποτροπής του καρκίνου παραθυρεοειδούς σε ασθενείς.

Η Dr. Angelica Silva-Figueroa, δήλωσε ότι επι του παρόντος δεν υπάρχει αξιόπιστο σύστημα να προβλέπει ποιος θα υποτροπιάσει.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία ασθενών που αντιμετωπίστηκαν για καρκίνο παραθυρεοειδούς στο MD Anderson Cancer Center, μεταξύ 1980 και 2016. Εντόπισαν 28 ασθενείς από αρχεία 68 ασθενών οι οποίοι εμφάνισαν υποτροπή στην επανεξέταση των 4,6 ετών.

Τα ποσοστά επιβίωσης χωρίς υποτροπή ήταν 85% στον ένα χρόνο, 67% στα 2 χρόνια και 51% στα 10 χρόνια.

Ασθενείς με καρκίνο παραθυρεοειδούς έχουν σημαντικά αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, καθώς και άλλες μη φυσιολογικές ορμόνες.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν 3 σημαντικούς προγνωστικούς παράγοντες για την υποτροπή του καρκίνου παραθυρεοειδούς, που ήταν μεγαλύτερα από 15 mg/dL επίπεδα ασβεστίου στον ορό, ηλικία άνω των 65 και διήθηση του όγκου στα αγγεία.

Αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν για να αναπτυχθεί το προγνωστικό εργαλείο το οποίο ανακάλυψε ότι το ποσοστό επιβίωσης χωρίς υποτροπή στη διετία ήταν 93% χωρίς χαρακτηριστικά ανεπιθύμητων ενεργειών, 72% με μια ανεπιθύμητη ενέργεια και 27% με δυο.

Η Silva-Figueroa πιστεύει ότι αυτό το σύστημα σκορ είναι το πρώτο βήμα προς την εξατομικευμένη περίθαλψη για τον καρκίνο.

Το σύστημα ενδεχομένως βοηθά τους γιατρούς να προβλέψουν την κλινική εξέλιξη της νόσου να βοηθήσει αξιόπιστα τις αποφάσεις για την αγωγή μετά την εγχείρηση και να καθοδηγήσουν την κλινική παρακολούθηση της εξέλιξης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American College of surgeons.

Πηγές:
Journal of the American College of surgeons.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση