Γονιδιακή μετάλλαξη φαίνεται πως επιταχύνει την απώλεια μνήμης και νοητικών ικανοτήτων σε ανθρώπους με νόσο Alzheimer, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές εντόπισαν τη γονιδιακή μετάλλαξη (αλληλόμορφο Met), εξετάζοντας περισσότερους από 1.000 ανθρώπους που είχαν κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer.

Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για 13 χρόνια. Η μέση ηλικία ήταν τα 55 έτη στην έναρξη της έρευνας.

Ποσοστό 32% των συμμετεχόντων με αλληλόμορφο Met έχασε τη μνήμη και νοητικές ικανότητες πιο γρήγορα σε σχέση με όσους δεν είχαν τη γονιδιακή μετάλλαξη. Η πτώση ήταν ακόμα γρηγορότερη σε όσους είχαν το αλληλόμορφο Met και αυξημένα επίπεδα βήτα αμυλοειδούς.

Το γονίδιο BDNF φυσιολογικά παράγει μια πρωτεΐνη που βοηθά να αναπτυχθούν, να εξειδικευτούν και να επιβιώσουν οι νευρώνες.

Ο ερευνητής Ozioma Okonkwo, του University of Wisconsin School of Medicine, δήλωσε ότι επειδή το γονίδιο μπορεί να εντοπιστεί πριν αρχίσουν τα συμπτώματα της νόσου και καθώς η προσυμπτωματική φάση θεωρείται σημαντική για αγωγές που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή να εμποδίσουν τη νόσο, θα μπορούσε να είναι σημαντικός στόχος για έγκαιρες παρεμβάσεις.

Ο Okonkwo πρόσθεσε ότι όταν δεν υπάρχει μετάλλαξη είναι πιθανόν το γονίδιο BDNF και η πρωτεΐνη που παράγει να μπορούν καλύτερα να προστατεύσουν, διατηρώντας τη μνήμη και τις νοητικές ικανότητες.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, επειδή προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του BDNF.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Neurology.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna