Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είναι δυσανάλογα επιβλαβής για τους οικονομικά ασθενέστερους, με μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας ή νόσο λόγω αλκοόλ.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 10 Μαΐου στο The Lancet Public Health από το University of Glasgow, ανακάλυψε ότι υπάρχει αξιοσημείωτη σχέση μεταξύ του κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου και της βλάβης που προκαλείσαι από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι αν και η αυξημένη κατανάλωση συνδεόταν με βλάβη σε όλες τις ομάδες ανθρώπων, ήταν δυσανάλογα επιβλαβής για τους πιο φτωχούς.

Σε σύγκριση με όσους έπιναν ελαφρώς και ζούσαν σε προνομιούχες περιοχές, όσοι κατανάλωναν υπερβολικά αλκοόλ είχαν περίπου επταπλάσιο κίνδυνο βλάβης από αλκοόλ ενώ όσοι έπιναν πολύ και ζούσαν σε μη προνομιούχες περιοχές είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 11 φορές.

Ο Dr Vittal Katikireddi, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε πως οι φτωχότεροι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν την επιβλαβή επίδραση του αλκοόλ στην υγεία αλλά όχι λόγω του ότι πίνουν περισσότερο ή πίνουν υπερβολικά πιο συχνά.

Η φτώχεια ενδεχομένως επηρεάζει την υγεία όχι μόνο λόγω του ανθυγιεινού τρόπου ζωής αλλά και ως άμεση συνέπεια ανεπαρκών υλικών περιστάσεων και ψυχοκοινωνικού στρες.

Επομένως, η φτώχεια μειώνει την αντίσταση σε νόσους, προδιαθέτοντας τους ανθρώπους σε μεγαλύτερες βλάβες στην υγεία λόγω αλκοόλ.

Η Dr Elise Whitley, δήλωσε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με μεγαλύτερη βλάβη σε όλους. Ωστόσο η έρευνα υποδεικνύει ότι η βλάβη είναι μεγαλύτερη σε όσους ζουν σε φτωχότερες περιοχές ή που έχουν χαμηλότερο εισόδημα, λιγότερα προσόντα ή κάνουν χειρωνακτική εργασία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 50.000 ανθρώπους και υποδεικνύει ότι ακόμα και όταν ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως κάπνισμα και παχυσαρκία, η διαβίωση σε φτωχές περιοχές συνδέεται με υψηλότερες βλάβες λόγω αλκοόλ.

Πηγές:
The Lancet Public Health

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna
Πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για την ένταξη 700 γιατρών στα ΚΕΠΑ