Για γυναίκες που επέζησαν από καρκίνο μαστού, νέα έρευνα υποδεικνύει ότι το ται τσι ενδεχομένως μπορεί να βοηθήσει στις αϋπνίες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτού του τύπου ο διαλογισμός ήταν το ίδιο καλός με την ψυχοθεραπεία και πιο αποτελεσματικός από τα φάρμακα στην αντιμετώπιση της αϋπνίας και στη μείωση του κινδύνου προβλημάτων υγείας λόγω έλλειψης ύπνου, όπως κατάθλιψη, κούραση και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο Dr. Michael Irwin, του Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior, στο Λος Άντζελες, δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες ασθενείς έχουν συχνά αυπνία, κούραση και κατάθλιψη.

Το ται τσι είχε επίδραση σε όλα τα αποτελέσματα με παρόμοιο τρόπο, με τα οφέλη να είναι το ίδιο ισχυρά με την ψυχοθεραπεία ως μέσων αντιμετώπισης της αϋπνίας.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το ται τσι μπορεί να συμβάλει στη χαλάρωση του σώματος και του πνεύματος. Η πρακτική μπορεί επίσης να επιβραδύνει την αναπνοή και να μειώσει τη φλεγμονή, δήλωσαν οι ερευνητές.

Για να εξετάσουν την επίδραση του ται τσι στον ύπνο, οι ερευνητές ζήτησαν από 90 επιζήσασες από καρκίνο στο μαστό- οι οποίες έπασχαν από αυπνία και συμπτώματα κατάθλιψης- να υποβληθούν σε συμπεριφορική θεραπεία σε εβδομαδιαία βάση ή να κάνουν μαθήματα ται τσι, κάθε εβδομάδα για 3 μήνες.

Οι γυναίκες που περιλήφθηκαν στην έρευνα είχαν ηλικία 42-83 ετών και ανέφεραν την αϋπνία και άλλα συμπτώματα σε τακτικά διαστήματαν σε διάστημα 12 μηνών.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι σχεδόν οι μισές και στις 2 ομάδες είχαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα, 15 μήνες αργότερα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Clinical Oncology.

Πηγές:
Journal of Clinical Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα