Σχεδόν το 40% της τροφής πετιέται στα σκουπίδια, στις ΗΠΑ, σε επίπεδο λιανεμπορίου και καταναλωτή, δήλωσαν ερευνητές που ανακάλυψαν ότι μεγάλο μέρος της είναι θρεπτικό.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι μεγάλες ποσότητες σημαντικών θρεπτικών ουσιών, όπως 1,217 kcal, 33 g πρωτεΐνης, 5.9 ινών, 1.7 mcg βιταμίνης D, 286 mg ασβεστίου και 880 mg καλίου ανά κεφαλή την ημέρα κατέληξαν στις χωματερές το 2012.

Αν και ορισμένες τροφές που πετιούνται δεν είναι προς κατανάλωση, μεγάλο μέρος τους είναι, περιλαμβανομένων φρούτων, λαχανικών, θαλασσινών και γαλακτοκομικών προϊόντων που πετιούνται με δυσανάλογα υψηλά ποσοστά.

Η ερευνήτρια Marie Spiker, του Johns Hopkins University, δήλωσε ότι τεράστιες ποσότητες θρεπτικών τροφών καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής αντί να ανταποκρίνονται στις διατροφικές ανάγκες των Αμερικανών.

Τα ευρήματα δείχνουν πως υπάρχει απώλεια τροφών μαζί με ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών ουσιών.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, οι ερευνητές εστίασαν σε στοιχεία 213 αγαθών για να υπολογίσουν τα ευρήματα.

Ανακάλυψαν ότι η τυπική αμερικανική διατροφή δεν παρέχει τις συνιστώμενες προσλήψεις ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως φυτικών ινών, ασβεστίου, καλίου και βιταμινών A, C, D και E. 

Επίσης, το 2014, ποσοστό 14% των αμερικανικών νοικοκυριών υπέφερε από τροφική ανασφάλεια και επιπλέον 5% εμφάνισε έλλειψη πηγών, που τους ώθησε να παραλείπουν γεύματα ή να μειώνουν την κατανάλωση τροφής.

Ταυτόχρονα, υπολογίζεται ότι το 31-40% της προσφοράς τροφής μετά το θερισμό πετιέται, δήλωσαν ερευνητές.

Η έρευνα στηρίζει την ανάγκη παρεμβάσεων και ενημέρωσης καταναλωτών ώστε οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τις θρεπτικές ουσίες αντί να τις πετούν στον κάλαθο απορριμμάτων.

Πηγές:
Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;