Εποχικές λοιμώξεις όπως η γρίπη και άλλα αναπνευστικά προβλήματα, όπως πνευμονία και βρογχίτιδα, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Πρόσφατη έρευνα προειδοποιεί ότι οι 7 ημέρες μετά την αναπνευστική λοίμωξη είναι σημαντικές, καθώς ο ασθενής έχει 17 φορές περισσότερες πιθανότητες καρδιακής προσβολής.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες έρευνες που έδειξαν σχέση μεταξύ αναπνευστικής λοίμωξης και καρδιακών κρίσεων, ανέφεραν ερευνητές του University of Sydney.

Ο καθηγητής Geoffrey Tofler, δήλωσε ότι μια λοίμωξη του αναπνευστικού μπορεί να δράσει ως εκλυτικός παράγοντας για μια καρδιακή προσβολή. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής δεν υπάρχει απαραίτητα στην έναρξη των συμπτωμάτων, αλλά φτάνει στην οροφή τις πρώτες 7 ημέρες και σταδιακά μειώνεται αν και παραμένει αυξημένος για ένα μήνα.

Η έρευνα έδειξε ότι η πνευμονία ή η βρογχίτιδα θέτουν τον ασθενή σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Internal Medicine Journal, βασίστηκε σε 578 ασθενείς που υπέστησαν καρδιακή προσβολή λόγω απόφραξης στεφανιαίας αρτηρίας. Οι ασθενείς ρωτήθηκαν για τις δραστηριότητές τους πριν την καρδιακή προσβολή, περιλαμβανομένου του ερωτήματος αν είχαν πρόσφατα νόσο παρόμοια με τη γρίπη, με πυρετό και πονόλαιμο ή αν είχαν διαγνωστεί με πνευμονία ή βρογχίτιδα.

Ποσοστό 17% των ασθενών ανέφερε συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης εντός μιας βδομάδας από την καρδιακή προσβολή και ποσοστό 21% εντός 31 ημερών.

Πιθανές εξηγήσεις είναι αυξημένη τάση για θρόμβωση, φλεγμονές και άλλες τοξίνες που βλάπτουν τα αγγεία, καθώς και αλλαγές στη ροή του αίματος.

Πηγές:
Internal Medicine Journal,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD
ΣΦΕΕ: Εκδήλωση ''Ημέρα Καριέρας''
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;